Екстремисти злоупотребяват с пандемията от коронавируса, за да поляризират обществата, да разпространяват пропаганда на омразата и да изострят недоверието в публичните институции. Това предупреди Европол в доклад, информира "Франс прес".

Откакто COVID-19 завладя света в началото на 2020 г., се забелязва "забележимо нарастване на нетърпимостта към политическите опоненти, докато броят на лицата, извършващи вербално или физическо насилие, също се увеличава", отбелязва европейската полицейска агенция.

Нарастването на десния екстремизъм предизвиква особена загриженост, подчертава базираната в Хага Европол, посочвайки поне една неуспешна дясна екстремистка атака в Белгия, свързана с противопоставяне на COVID-19 мерките на правителството.

Другаде чешки гражданин е бил арестуван за заплаха, че ще забие превозно средство в тълпа, ако правителството не отвори отново ресторанти и барове, се казва в 109-страничния доклад за ситуацията с тероризма и тенденциите.

Докладът показва, че "в годината на COVID-19 пандемията рискът от онлайн радикализация се е увеличил. Това важи особено за десния тероризъм", коментира Илва Йохансон, еврокомисар по вътрешните работи.

Неизвестни лица застреляха 8 души в два бара в германския Ханау

Неизвестни лица застреляха 8 души в два бара в германския Ханау

Не е известно какви са мотивите...

Най-тежката атака се случи в германския град Ханау през февруари миналата година, когато въоръжен мъж със съмнения за крайнодесни възгледи застреля деветима души в шиша бар и кафене.

Европол добави, че е имало 57 завършени, осуетени и неуспешни терористични атаки на континента, при които са убити общо 21 души.

Въпреки това броят на арестите по подозрение в терор е спаднал до 449 в Европа и 189 във Великобритания.

Това е значително по-ниско, отколкото през 2019 г., когато са били извършени 1 004 ареста.

Но пандемията също е понижила нивото на опасност, уточняват от Европол.

Заради затваряния в много страни "възможностите за извършване на терористични атаки с голям брой жертви намаляха, тъй като много меки цели като събития, музеи, църкви и стадиони бяха затворени или достъпни само за малък брой хора", посочват от Европол.

Общо миналата година в Европейския съюз са извършени 10 джихадистки атаки, три във Великобритания и две заподозрени атаки в Швейцария, извършени главно от така наречените "вълци единаци", подстрекавани от терористичните групировки "Ал Кайда" и "Ислямска държава".

При тези нападения са убити 12 души, а над 47 други са ранени, уточни Европол.

Държавите от ЕС "оцениха, че джихадисткият тероризъм остава най-голямата терористична заплаха" в Общността, отбелязва Европол.

Но особено по отношение на десните групировки, Европол настоя, че "е важно да се отбележи все по-младата възраст на заподозрените - много от които са били непълнолетни по време на ареста".