Европейският парламент обсъжда облагането на вноса, за да не получат конкурентни предимства компании, които не спазват нормите на ЕС за въглеродните емисии, съобщава сайтът на ЕП.

Европейската индустрия изисква подкрепа, за да се противопостави на конкурентния натиск от страни, в които компаниите не са длъжни да спазват стриктни правила относно емисиите на парникови газове, се казва в публикацията. За да постави всички при равни условия и да съхрани работните места в ЕС, парламентът иска справедливо облагане на вноса.

Предвижда се въглеродната такса да бъде въведена от 2023 г.

"Трябва да защитим ЕС от "климатичен дъмпинг" и в същото време да се уверим, че нашите компании дават своя принос в борбата с промените в климата", коментира докладчикът на ЕП по темата - френският евродепутат Яник Жадо от фракцията на зелените.

С Европейския зелен пакт общността пое ангажимент да намали емисиите си на парникови газове и да постигне климатична неутралност до 2050 г. Тези намерения може да бъдат подкопани от други страни с по-малки амбиции. Вносът на продукти от такива страни поставя в затруднение европейските производители, тъй като те ще имат по-големи разходи, за да се съобразят с политиката на ЕС за климата.

За да се изравнят условията, европарламентът подкрепя въвеждането на налог, който да повиши цените на вносните стоки до тези на еквивалентните продукти в ЕС.

Същевременно облагането на вноса ще намали стимулите за преместване на замърсяващи производства от Европа в други страни, които нямат толкова високи изисквания за емисиите на парникови газове. Такава практика, наричана "изместване на въглеродните емисии", не допринася за опазването на планетата, тъй като прехвърля проблема някъде другаде, но пък лишава ЕС от работни места.

Съобщава се, че ЕС планира да реформира схемата за търговия с емисии.

Механизмът за корекция за въглеродните емисии ще бъде съобразен с правилата на Световната търговска организация и ще насърчава декарбонизацията на промишленото производство в ЕС и извън него. Той ще бъде един от елементите на промишлената стратегия на ЕС.

ЕС се договори да намали емисиите с 55% до 2030-а

ЕС се договори да намали емисиите с 55% до 2030-а

"Европа е лидерът в борбата срещу изменението на климата"

До 2023 г. механизмът би следвало да обхваща енергоемките сектори в ЕС, които отговарят за 94% от емисиите на ЕС от промишлеността.

Депутатите подчертават, че налогът трябва да бъде въведен, за да бъдат постигнати климатичните цели на ЕС и честни условия на конкуренция, а не за да се защитават губещи отрасли.

Приходите от налога следва да бъдат заделени като нов източник на ресурси в бюджета на ЕС.

Очаква се Европейската комисия да направи законодателно предложение за новия механизъм през второто тримесечие на 2021 г.

Парниковите емисии могат да доведат до 40 см покачване на световния океан до 2100 г.

Парниковите емисии могат да доведат до 40 см покачване на световния океан до 2100 г.

Темповете на топене следват най-лошите сценарии на ООН за повишаване на морското равнище