Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че се надява на посещение на руския лидер Владимир Путин след общинските избори в Турция, насрочени за 31 март.

"Ще приемем руския президент Путин след изборите", заяви Ердоган, говорейки в Анкара, като речта му беше излъчена от телевизионния канал TRT World.

За момента няма потвърждение от Кремъл за визитата на Путин в Турция.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че трябва да се избягват всякакви стъпки, които биха могли да доведат до ескалация на войната в Украйна и евентуално до разпространяване на конфликта сред държавите - членки на НАТО.

По време на вечерята за Рамазан с чуждестранните посланици в Анкара Ердоган заяви, че Анкара ще продължи да работи за съживяване на Споразумението за черноморското зърно, което Турция осигури между Киев и Москва заедно с ООН, пише "Ройтерс".

"Макар да изразяваме подкрепата си за суверенитета и териториалната цялост на Украйна, ние вече казахме, че мирните планове, които изключват Русия, няма да доведат до никакви резултати", каза той, визирайки планираната "мирна среща на върха" за Украйна в Швейцария по-късно тази година, на която Русия няма да присъства.

"Работим за възстановяване на безопасността на корабоплаването в Черно море и за осигуряване на безопасна търговия със зърно. Смятаме, че е необходимо да се избягват стъпки, които ще изострят конфликтите в региона и ще се разпрострат и в НАТО", добави Ердоган.

Зеленски се среща с Ердоган в Турция

Зеленски се среща с Ердоган в Турция

Ключова визита за изхода от войната

Турция подкрепя териториалната цялост на Украйна, като същевременно поддържа топли отношения с Русия и редовно общува и с двете страни в конфликта. Турция предоставя на Украйна военна и политическа подкрепа, но се противопоставя на санкциите срещу Москва.

Миналата седмица президентът Зеленски посети Истанбул, а Ердоган предложи провеждането на мирна среща на върха Украйна-Русия в Турция.