Турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза в понеделник, че израелският премиер Бенямин Нетаняху в крайна сметка ще бъде съден като военнопрестъпник за продължаващата офанзива на Израел в ивицата Газа, като същевременно критикува западните страни, подкрепящи Израел, цитира думите му Ройтерс.

В реч пред заседание на комитета на Организацията за ислямско сътрудничество (ОИС) в Истанбул Ердоган каза, че западните нации, подкрепящи Израел, му оказват "безусловна подкрепа да убива бебета" и са съучастници в неговите престъпления.

"Освен че е военнопрестъпник, Нетаняху, който е Касапинът на Газа в момента, ще бъде съден като касапин на Газа, точно както беше съден Милошевич", каза Ердоган, имайки предвид бившия югославски президент Слободан Милошевич, който беше съден за геноцид, престъпления срещу човечеството и военни престъпления в трибунал в Хага.

"Онези, които се опитват да пренебрегнат смъртта на всички тези невинни хора, използвайки извинението на Хамас, нямат какво да кажат на човечеството", добави той, имайки предвид западните сили, които според него са "слепи и глухи".

Ердоган, чиято управляваща партия има ислямистки корени, каза, че т. нар. контактна група от мюсюлмански страни, която беше сформирана от Организацията "Ислямска конференция" ОИК и Арабската лига миналия месец за провеждане на преговори за Газа със западните и други страни, ще продължи дискусиите до спиране на боевете в Газа, но трябва да се направи още.

"Трябва абсолютно да преценим участието на Съвета на ООН по правата на човека и Международния наказателен съд (МНС) в тази рамка", каза той, добавяйки, че ядреният арсенал на Израел не трябва да се забравя.

Ердоган, който отдавна призовава Съвета за сигурност на ООН да бъде реформиран, за да бъде по-приобщаващ, също каза, че ООН не са издържали теста в Газа и призова за спешна реформа, повтаряйки, че петте постоянни членове на Съвета за сигурност - Съединените щати , Русия, Китай, Великобритания и Франция - не представляват света.

"Искренните усилия на генералния секретар (Антонио) Гутериш бяха саботирани от членовете на Съвета за сигурност", каза той. "Никой от нас не трябва да приема тази система", добави той.

"Не е възможно такава структура да донесе мир или надежда на човечеството.," завърши той.

Ердоган за конфликта в Газа: Западът е на грешната страна на историята

Ердоган за конфликта в Газа: Западът е на грешната страна на историята

Турският лидер зове страните, подкрепящи Израел, да не участват в престъпленията му