В обръщението си към ООН турският президент Реджеп Тайип Ердоган обеща да увеличи дипломатическите си усилия за прекратяване на руската агреси срещу Украйна, обобщи АП.

"Полагаме усилия да задържим както руските, така и украинските си приятели около масата с тезата, че войната няма да има победители и мирът няма да има губещи", заяви Ердоган в речта си пред Общото събрание на световната организация.

"Ще увеличим усилията си за прекратяване на войната чрез дипломация и диалог на основата на независимостта и териториалната цялост на Украйна", добави той.

Във вторник турският президент Реджеп Тайип Ердоган отново подчерта значението на инициативата "Черноморско зърно", подета от Турция и ООН, и предупреди, че нейното неизпълнение може да предизвика проблеми в целия свят.

"Предотвратихме заплахата от световна гладна криза, като осигурихме доставката на 33 млн. тона зърно през Черно море до световните пазари. Неуспехът да се приложи това споразумение във всичките му елементи обаче изправи света пред нова криза", заяви Ердоган по време на речта си пред Общото събрание на ООН.

Всички печелят при мир в Украйна, убеждава Ердоган

Всички печелят при мир в Украйна, убеждава Ердоган

Турция отново призовава Киев и Москва да се върнат на масата за преговори

Ердоган даде да се разбере, че страната му е готова да бъде домакин на преговори между лидерите на Русия и Украйна.

Преди посещението на турския президент в Русия на 4 септември турският външен министър Хакан Фидан обсъди усилията за мир със своите украински и руски колеги съответно в Киев и Москва.

Турският лидер, съюзник на Азербайджан, говори и за разгарящото се насилие в Нагорни Карабах, където във вторник силите на Баку започнаха военна операция срещу арменските сепаратисти.

Ердоган заяви, че Нагорни Карабах е част от суверенната територия на Азербайджан и че налагането на друг статут на отцепническия регион е "неприемливо".

Руските миротворци се намират в Нагорни Карабах от ноември 2020 г., когато президентите Алиев, Путин и министър-председателят Пашинян подписаха изявление за край на Втората война в Карабах.

"Очакваме Армения преди всичко да изпълни ангажиментите си, като започнем с отварянето на Лачинския коридор. Както е общопризнато, Карабах е азербайджанска територия и друг статут няма да бъде приет.

Това се отнася както арменците, така и за всички останали, които живеят един до друг в мир на азербайджанските земи. Ние следваме мотото "Една нация, две държави" и подкрепяме стъпките на Азербайджан към териториална цялост", каза турският президент Реджеп Тайип Ердоган по време на речта си на 78-ата сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, цитиран от АПА.