Турският президент Реджеп Тайип Ердоган разкритикува Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), че не е взел "справедливи" решения спрямо Турция, съобщава Анадолската агенция.

"ЕСПЧ не е справедлив в своите решения, а политически. Когато става въпрос за Турция, той взема политически мотивирани решения", изтъкна държавният глава на церемония в столицата Анкара по повод откриването на новата съдебна година.

По негови думи през последните 20 години са направени важни реформи за укрепване на върховенството на закона в Турция.

Теми като правата и свободите на хората, правата на жените, правата на децата и подобряването на нашата съдебна система са най-важните елементи на нашите реформи, посочи Ердоган.

Турция се закани да не зачита Съвета на Европа

Турция се закани да не зачита Съвета на Европа

Отново напрежение заради делото срещу филантропа Осман Кавала

От своя страна председателят на турския касационен съд Мехмет Акарджа заяви, че турската съдебна система е "чувствителна" към основните права и свободи, защитени от Европейската конвенция за правата на човека и турската конституция.

Турският министър на правосъдието Бекир Боздаг пък отбеляза, че Турция очаква Европейският съвет и институциите на ЕС да имат "честен и безпристрастен" подход към страната като част от правното сътрудничество.

Турция има най-висок процент на спазване на решенията на ЕСПЧ в сравнение с други страни, подчерта Боздаг.

"Общият процент при страните, които са се ангажирали да спазват решенията на ЕСПЧ, е 80,14%, докато Турция има 87,90%. Ние спазихме и изпълнихме решенията на ЕСПЧ", категоричен бе той.

Анкара настоя Съветът на Европа да избягва наказването на Турция

Анкара настоя Съветът на Европа да избягва наказването на Турция

Във връзка с хвърления в затвора опозиционер Осман Кавала