Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви в сряда, че Западът има провокативно поведение спрямо Русия, цитира думите му европейската редакция на американския вестник "Политико"

На съвместна пресконференция със сръбския си колега Александър Вучич в Белград, Ердоган каза: "Мога ясно да кажа, че не намирам отношението на Запада (към Русия) за правилно", добавяйки, че се води "политика, основана на провокация".

Ердоган каза също, че не смята, че войната в Украйна ще приключи "скоро" и призова страните да не "подценяват Русия". Неговите изказвания бяха направени по време на посещение в Сърбия, като част от обиколка в три балкански държави тази седмица.

Ердоган за енергийната криза: Европа жъне, каквото си е посяла

Ердоган за енергийната криза: Европа жъне, каквото си е посяла

Той е убеден, че Путин ползва газа като оръжие

Към днешна дата Анкара се опитва балансира като неутрална страна във войната между Русия и Украйна. Тя беше домакин на разговори с официални лица от Москва и Киев на високо ниво и посредничи при постигане на сделка заедно с ООН, за да се гарантира безопасен износ на храни от блокираните украински пристанища.

Турция обаче поддържа силни връзки с Русия след инвазията. Анкара е увеличила търговията си с Русия, турските банки са приели руска платежна система, а според съобщенията Турция е удвоила вноса си на руски петрол тази година.

Когато Путин и Зеленски се карат, печели Ердоган

Когато Путин и Зеленски се карат, печели Ердоган

Войната позволи на Анкара да потвърди и засили имиджа си на "мост" между Изтока и Запада