Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган е предложил на руския президент Владимир Путин Русия и Турция съвместно да произвеждат зенитно-ракетни комплекси С-500, съобщават турски медии.

Той също така говорил за изпълнението на договора за доставка на руски противоракетни системи С-400.

"Русия ни предостави заем за С-400 при много приемливи условия. На втория и третия етап ние ще пристъпим към съвместно производство", коментирал турският държавен глава.

Ако е необходимо, Турция ще използва С-400, предупреди Ердоган

Ако е необходимо, Турция ще използва С-400, предупреди Ердоган

Ние не купуваме С-400, за да го сложим в склада

Освен това Ердоган отговорил на критиките от страна на САЩ и НАТО по повод договореностите с Русия за доставка на С-400.

"Защо те мълчат по повод С-300, които притежава Гърция? Такава политика към Турция не може да бъде разбрана. Нашата отбранителна промишленост има свои собствени потребности и ние ще се стремим да ги удовлетворим", изтъкнал още Ердоган.

Русия доставя С-400 на Турция догодина

Русия доставя С-400 на Турция догодина

Променихме датата на доставка на системи С-400

През декември 2017 г. Турция и Русия подписаха договор за заем за придобиването на С-400. Анкара ще купи две батареи от системите за противовъздушна отбрана, които ще бъдат обслужвани от турски военнослужещи. Страните също така се договориха и за технологично сътрудничество за развитието на производството на С-400 в Турция.

САЩ и представители на НАТО многократно критикуваха Анкара за тази сделка. Например помощник държавният секретар Уес Мичъл предупреди, че закупуването на С-400 може да повлияе негативно на доставките на американски изтребители Ф-35 на Турция.

Анкара отвърна, че в такъв случай ще купят изтребители от други страни.

НАТО и САЩ предлагат на Анкара алтернатива на руската С-400

НАТО и САЩ предлагат на Анкара алтернатива на руската С-400

Това е национално решение на страните членки на НАТО