Европейският съюз е готов да използва всички налични инструменти, за да промени поведението на Турция. Това заяви пред в. "Катимерини" председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Той посочи, че остава "предпазлив" по отношение на намеренията на Анкара и подчерта, че предизвикателствата на авторитарните държави към западния съюз постоянно се увеличават.

Мишел открои многото силни страни на ЕС и добави, че блокът не трябва да ги пренебрегва.

Запитан дали Турция е станала по-конструктивен партньор в световната политика, той заяви, че на страната е било изпратено много ясно послание.

Турция се надява да обърне нова страница с ЕС и САЩ през 2021 г.

Турция се надява да обърне нова страница с ЕС и САЩ през 2021 г.

Анкара била подложена на двойни стандарти според Ердоган

"Готови сме за по-позитивен дневен ред, но това е условно, пропорционално и обратимо. Това означава, че ще бъде приложено само ако има напредък в различни области - особено в гръцко-турските отношения, по кипърското споразумение, по правата на човека. Това ще зависи от поведението на Турция", категоричен бе белгийският политик.

Мишел участва в специално събитие в Атина по повод 40-годишнината от присъединяването на Гърция към ЕС. Там той изпрати послание на надежда и обща резолюция за създаването на нова икономическа и социална парадигма в Европа.

Поведението на Турция я отдалечава от ЕС, предупреди Брюксел

Поведението на Турция я отдалечава от ЕС, предупреди Брюксел

Риториката на Турция за Кипър увеличава напрежението с ЕС

Относно инцидента, станал известен като "Дивангейт", по време на посещението си в Анкара, Мишел отсече, че вече всичко е казано и няма какво да се добави.

Той посочи, че сътрудничеството му с Урсула фон дер Лайен и върховния представител за външната политика Жозеп Борел е много тясно и тримата са го доказали през последните 18 месеца.

Ние сме абсолютно ангажирани да си сътрудничим за насърчаване на общия европейски интерес, увери Мишел.