Европейският съюз (ЕС) и още 42 държави призоваха Русия незабавно да изтегли военните си сили от Запорожката атомна електроцентрала (АЕЦ) и цяла Украйна. Съвместното изявление е публикувано в неделя на уебсайта на Делегацията на ЕС към международните организации във Виена.

"Призоваваме Руската федерация незабавно да изтегли своите военни сили и целия друг неупълномощен персонал от Запорожката атомна електроцентрала, нейните непосредствени околности и цяла Украйна, така че операторът и украинските власти да могат да възобновят своите суверенни отговорности в рамките на международно признатите граници на Украйна и легитимният оперативен персонал може да изпълнява задълженията си без външна намеса, заплаха или неприемливо тежки условия на работа", се казва в изявлението.

То добавя, че това също така ще "позволи на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) да извърши проверката си в съответствие със задълженията на Украйна за гаранциите при безопасни и сигурни условия и своевременно".

Украйна няма да позволи руски обстрели от Запорожката АЕЦ, предупреди Зеленски

Украйна няма да позволи руски обстрели от Запорожката АЕЦ, предупреди Зеленски

Битката за контрола върху съоръжението продължава

Подчертава се, че разполагането на руски военен персонал и въоръжение в ядреното съоръжение "е неприемливо и пренебрегва принципите за безопасност, сигурност и предпазни мерки, които всички членове на МААЕ са се ангажирали да спазват".

Изразява се подкрепа за работата на МААЕ и нейния генерален директор за подпомагане на Украйна в областта на ядрената безопасност, сигурността и прилагането на гаранциите по време на продължаващата агресивна война на Русия срещу Украйна, "при зачитане на пълния украински суверенитет върху нейната територия и инфраструктура".

"Остро осъждаме използването на дезинформация от страна на Русия, за да се опита да оправдае незаконните си действия в Украйна. Международната общност ще държи Русия отговорна за нейната агресия и Русия трябва да носи пълна отговорност за своите незаконни действия в Украйна", се казва в документа.

Изявлението е подкрепено от Австралия, Австрия, Белгия, България, Канада, Хърватия, Кипър, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Грузия, Германия, Гърция, Унгария, Исландия, Ирландия, Италия, Япония, Латвия, Лихтенщайн, Литва, Люксембург, Малта, Черна гора, Холандия, Нова Зеландия, Северна Македония, Норвегия, Полша, Португалия, Южна Корея, Молдова, Румъния, Словакия, Словения, Испания, Швеция, Турция, Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия, Съединените американски щати.

Запорожката АЕЦ е най-голямата атомна електроцентрала в Европа. Руските сили Я превзеха на 4 март.

Украински инженер описа ситуацията в Запорожката АЕЦ

Украински инженер описа ситуацията в Запорожката АЕЦ

Централата е обстрелвана отново

Украйна и Русия си размениха обвинения за множество инциденти с обстрел на Запорожката АЕЦ в Южна Украйна.

"Всеки руски войник, който или стреля по централата, или стреля, използвайки централата като прикритие, трябва да разбере, че става специална мишена за нашите агенти от разузнаването, за нашите специални служби, за нашата армия", каза президентът Володимир Зеленски във вечерното си обръщение в събота.

Зеленски, без да даде подробности, повтори твърденията, че Русия използва централата за ядрен шантаж.

Съоръжението се намира на южния бряг на река Днепър и черпи вода от голямо водохранилище. Украинските сили, контролиращи градовете на отсрещния бряг, са подложени на интензивни бомбардировки от страната, контролирана от Русия.

Съветникът на украинския президент Михайло Подоляк обвини Русия, че е "ударила частта от атомната електроцентрала, където се генерира енергията, която захранва южната част на Украйна".

Захарова критикува позицията на Съвета за сигурност на ООН за Запорожката АЕЦ

Захарова критикува позицията на Съвета за сигурност на ООН за Запорожката АЕЦ

Иска Западът "да постави подопечните си на мястото им"

Международната агенция за атомна енергия, която иска да инспектира централата, предупреди за риск от ядрена катастрофа, ако боевете на територията на централата не спрат. Ядрените експерти се опасяват, че боевете могат да повредят басейните за отработено гориво на централата или реакторите.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призова за създаването на демилитаризирана зона около съоръжението в Запорожка област, което все още се управлява от украински техници.

В събота Руската служба публикува интервю на украински инженер, който описа ситуацията в Запорожката АЕЦ.

Хората масово напускат близкия град Енергодар с лични автомобили, тъй като се опасяват от ядрена авария.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова критикува в петък отношението на Съвета за сигурност на Организацията на обединените нации (ООН) към събитията, случващи се около Запорожката атомна електроцентрала (АЕЦ), като обвини институцията в "отричане на очевидните факти, свързани с украинският обстрел" на мястото.