Посланиците на страните членки на ЕС постигнаха съгласие за мандат за преговори с Европейския парламент относно решение за неприемане на руски документи за пътуване, издадени в Украйна и Грузия.

"Решението е отговор на непровокираната и неоправдана военна агресия на Русия срещу Украйна и практиката на Русия да издава руски международни паспорти на жителите на окупираните региони. Това също така следва едностранното решение на Русия да признае независимостта на грузинските територии Абхазия и Южна Осетия през 2008 г.", посочат от Европейския съвет.

Руски документи за пътуване, издадени в или на лица, пребиваващи в окупирани от Русия региони в Украйна или отцепнически територии в Грузия, няма да се приемат като валидни документи за пътуване за получаване на виза или преминаване на границите на Шенгенското пространство.

Общото събрание на ООН не подкрепи Русия за референдумите и анексията

Общото събрание на ООН не подкрепи Русия за референдумите и анексията

За тайно гласуване на резолюцията за референдумите в Донецката и Луганската народни републики, Запорожката и Херсонската области

"С незаконното си анексиране на украински региони Русия отново показа явното си пренебрежение към основания на правила международен ред. Ние никога няма да признаем нарушаването на основните права на Украйна и Грузия за независимост, суверенитет и териториална цялост. ЕС стои единно и решително с двете страни и техните народи", подчертават от институцията.

Руските документи за пътуване, издадени в тези региони, вече не се признават или са в процес на непризнаване от държавите членки на ЕС. Това решение има за цел да установи общ подход, да гарантира правилното функциониране на външната граница и общата визова политика и да гарантира сигурността на страните членки на ЕС.

ЕС осъди руската анексия
Обновена

ЕС осъди руската анексия

Блокът "никога няма да признае незаконните референдуми"