Върховният представител за външната политика на ЕС Жозеп Борел обвини Русия, че "отново" извършва военни престъпления в Украйна.

"Русия за пореден път атакува Украйна с ирански дронове, насочени срещу учебни заведения, и с ракетна атака срещу жилищна сграда в Запорожие", написа той в Туитър.

Топ дипломатът на ЕС подчертава, че това се е случило точно когато руският президент Владимир Путин е изразил необходимостта от "мирно уреждане" на конфликта пред китайския президент Си Дзинпин.

По-рано този месец Борел предупреди, че Съюзът почти е изчерпал начините да санкционира Москва заради военната ѝ операция и призова да се премине към предоставяне на подкрепа за Украйна.

Седем загинали край Киев след атаката с дронове, една жертва в Запорожие
Обновена

Седем загинали край Киев след атаката с дронове, една жертва в Запорожие

Зеленски съобщи за попадение върху жилищен блок в Запорожие

Миналата седмица Международния наказателен съд разпореди задържането на руския лидер по обвинение във военни престъпления, а именно незаконно депортиране на деца от територията на Украйна в Руската федерация.

Украйна приветства решението, а американският президент Джо Байдън заяви, че заповедта за арест е оправдана.

От своя страна говорителят на руското външно министерство Мария Захарова посочи, че решенията на МНС нямат никакво значение в Русия и всякакви заповеди за арест са нищожни и невалидни.

През ноември председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви, че Европейският съюз ще работи с ООН за създаването на трибунал за разследване и преследване на военни престъпления, извършени от руските сили в Украйна.

Предложението обаче не получи очакваната подкрепа от външните министри на страните членки на ЕС и беше разкритикувано от Москва, която предупреди, че подобен съд "няма да има никаква легитимност".

Международният наказателен съд започва две дела за военни престъпления в Украйна

Международният наказателен съд започва две дела за военни престъпления в Украйна

МНС ще поиска и заповеди за арест на няколко души