Европейският съюз наложи санкции срещу "високопоставени длъжностни лица" на Русия заради ситуацията около руския опозиционер Алексей Навални. Това съобщи германската агенция ДПА.

Съответният правен акт е бил публикуван в Официалния вестник на ЕС.

ЕС удря със санкции началници на четири силови структури на Русия заради Навални

ЕС удря със санкции началници на четири силови структури на Русия заради Навални

Включително главният прокурор и шефът на следствието

Главният прокурор на Русия Игор Краснов, началникът на Следствения комитет Александър Бастрикин, шефът на Федералната служба за изпълнение на наказанията (затворите) Александър Калашников и командирът на "Росгвардия" Виктор Золотов са попаднали под ограничителните мерки.

Тези ограничителни мерки бяха въведени за първи път в рамките на санкционния механизъм за нарушаване на правата на човека, се посочва в Официалния вестник на ЕС.

"На 22 февруари 2021 г. Съветът по външните работи (външните министри на страните членки) се съгласи да продължи работата по бъдещи ограничителни мерки в отговор на сериозни нарушения на правата на човека. В този контекст и предвид непрекъснатостта и сериозността на нарушенията на правата на човека в Русия, четирима души трябва да бъдат включени в списъка на физически или юридически лица, организации или органи, към които се прилагат ограничителни мерки", се посочва в Официалния вестник.

Вчера източник от делегацията на една от страните членки на ЕС каза, че посланиците на 27-те страни от ЕС са се споразумели за нови мерки срещу Русия заради отношението към Навални, които се въвеждат като част от новия механизъм за санкции на ЕС.

И САЩ се готвят да наложат санкции на Русия заради Навални

И САЩ се готвят да наложат санкции на Русия заради Навални

Това ще стане в координация с ЕС

На въпросните руски висши официални лица ще им бъде забранено да влизат на територията на ЕС за една година, а също така ще им бъде забранено да държат пари в банки в ЕС.

На 15 октомври Европейският съюз вече включи в санкционния списък заради отравянето на Навални директора на Федералната служба за сигурност ФСБ Александър Бортников, първия заместник-началник на кабинета на президентската администрация Сергей Кириенко, ръководителя на президентската администрация за вътрешната политика Андрей Ярин, заместник-министрите на отбраната на Русия Алексей Криворучко и Павел Попов, както и пълномощният представител на руския президент в Сибирския федерален окръг Сергей Меняйло.

Европейският съюз създаде глобален режим на санкции за нарушения на правата на човека през декември 2020 г. Тогава в резолюцията на Съвета на ЕС се отбелязваше, че новият черен списък по режима ще включва лица и организации, които Общността смята за виновни за следните престъпления и нарушения по целия свят: "геноцид, престъпления срещу човечеството, сериозни нарушения или злоупотреби в областта на правата на човека, включително изтезания, робство, извънсъдебни или произволни екзекуции и убийства, насилствени изчезвания на лица, произволен арест или задържане".

В структурно отношение този механизъм не се различава от съществуващите ограничителни мерки на общността, предвидени за "нарушаване на правата на човека" по отношение на отделни държави, например Беларус, Мианмар, Иран. Единствената разлика на новия режим е, че с негова помощ могат да бъдат наложени ограничения на гражданин на която и да е държава, ако Брюксел го заподозре в нарушаване на човешките права в родната му страна, независимо дали има режим на санкции на ЕС срещу тази държава.

Московски съд на 2 февруари замени условната присъда от 3 години и половина на Навални по делото "Ив Роше" с реална присъда затвор заради многобройни нарушения на условията за изтърпяване на наказанието, докато беше в кома и беше лекуван в Германия след отравянето му с бойното отровно вещество новичок. На 20 февруари Московският градски съд потвърди решението на по-долната съдебна инстанция за законно и то влезе в сила.

ООН настоява за международно разследване на отравянето на Навални

ООН настоява за международно разследване на отравянето на Навални

Поискаха и неговото незабавно освобождаване