Министрите на вътрешните работи на Европейския съюз (ЕС) се опитаха да облекчат напрежението около нелегалната миграция между Италия и Франция по време на извънредна среща в петък, съобщи "Ройтерс". Париж и Рим се сблъскаха относно приемането от Франция на Ocean Viking, лодка, превозваща 234 спасени мигранти, която Италия отказа.

"Всички са съгласни да не повтаряме подобна ситуация, каза след срещата европейският комисар Маргаритис Схинас.  Но освен това, блокът трябваше да постигне съгласие за правна, цялостна рамка за справяне с нелегалната имиграция. Не можем и не трябва да работим върху ситуация криза по криза, кораб по кораб, инцидент по инцидент. Имаме нужда от една единствена рамка, основана на правото на ЕС", каза той.

Франция осъди отказа на Италия да приеме кораба с 200 мигранти

Франция осъди отказа на Италия да приеме кораба с 200 мигранти

Случаят доведе до напрежение между двете държави

Въпреки че не беше взето конкретно решение, министрите приветстваха план за действие от 20 точки, предложен от Европейската комисия (ЕК) за справяне с нарастващата миграция в Централното Средиземноморие.

Един от акцентите на този план беше да се стреми да засили сътрудничеството с трети страни, включително стъпки за предотвратяване на заминавания на мигранти при опасни за тях условия от Северна Африка. Той също така има за цел по-добра координация в ЕС на търсенето и спасяването, включително между крайбрежните държави и държавите на знамето.

Италианският вътрешен министър Матео Пиантедоси и неговият френски колега Жерал Дарманен приветстваха факта, че има известно сближаване на възгледите.

Италия съжалява за спора с Франция заради кораба с мигранти

Италия съжалява за спора с Франция заради кораба с мигранти

Рим обаче иска преразпределение на мигрантския поток

"Само като европейци можем да се справим с тези много трудни въпроси на незаконната имиграция", каза Дарманен, който свика спешната среща.

Тъй като имиграцията е напрегнат вътрешен проблем както във Франция, така и в Италия, Дарманин каза по това време, че Франция повече няма да приема около 3000 мигранти, които са пристигнали в Италия и които Париж преди това се е съгласил да приеме.

Той каза в петък, че позицията няма да се промени, освен ако всички не се съгласят да направят повече и да приемат мигранти.

Южните страни от ЕС, включително Италия, Испания и Гърция, където пристигат повечето мигранти, казват, че има твърде голям натиск върху тях и държавите от ЕС на север не им помагат достатъчно.

Повече от 90 000 мигранти и бежанци са пристигнали в 27-членния ЕС тази година по централния средиземноморски маршрут, като например през морето от Северна Африка до Италия или Малта. Това е увеличение с 50% спрямо 2021 г.