ЕС е разтревожен от прехвърлянето на политика и публициста Владимир Кара-Мурза в неизвестна поправителна колония, без контакт със семейството му.

"Категорично осъждаме неговата политически мотивирана 25-годишна присъда и продължаващото неоснователно преследване и задържане. Руските власти са отговорни за здравето на Кара-Мурза", заявява Петер Стано, говорител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност.

Московският градски съд осъди политика и публициста Владимир Кара-Мурза (обявен преди това в Русия за "чуждестранен агент") на 25 години затвор със строг режим, признавайки го за виновен в разпространение на "фалшификати" за армията, сътрудничество с нежелана организация и предателство. Владимир Кара-Мурза има и британско гражданство, което обаче не бе взето под внимание при произнасянето на присъдата, а официално Русия се позова на липсата на споразумение за двойно гражданство с Великобритания. Обединеното кралство отговори с налагане на индивидуални санкции на прокурори и съдии, участвали в присъдата срещу руския опозиционер.

Znak: 9 знакови отровителства на Кремъл през този век

Znak: 9 знакови отровителства на Кремъл през този век

Само казусът Скрипал е разследван сериозно...