Европейският съюз обяви днес, че ще наложи универсално зарядно устройство за смартфони, което ще доведе до сблъсък с Apple и нейния масово използван iPhone, предаде "Франс прес".

Европейската комисия смята, че стандартен кабел за всички устройства ще намали електронните отпадъци, но Apple твърди, че универсалното зарядно устройство щяло да забави иновациите и да създаде повече замърсяване.

Общността е дом на 450 млн. души, едни от най-богатите потребители в света, а налагането на USB-C като кабелен стандарт, щом като бъде одобрен от страните членки и Европейския парламент, би повлияло на целия глобален пазар на смартфони.

Европейският парламент иска въвеждане на общо зарядно устройство

Европейският парламент иска въвеждане на общо зарядно устройство

Целта е да се намали електронният отпадък

"Европейските потребители бяха достатъчно дълго разочаровани от това, че несъвместими зарядни устройства се струпват в чекмеджетата им", подчерта в изявление заместник-председателката на Европейската комисия Маргрете Вестагер.

"Дадохме на индустрията достатъчно време да измисли свои собствени решения, сега настъпи време за законодателни действия за общо зарядно устройство", настоя тя.

Понастоящем потребителите трябва да избират между телефони, обслужвани от три основни зарядни устройства: "Lightning" за телефони на Apple, микро-USB, масово използвано на повечето други мобилни телефони, и по-новото USB-C, което все повече се използва.

Този диапазон вече е значително опростен от 2009 г., когато десетки различни видове зарядни устройства бяха свързани с мобилни телефони, създавайки купчини електронни боклуци, когато потребителите сменяха марки.

Искат единно зарядно за телефони в ЕС

Искат единно зарядно за телефони в ЕС

MicroUSB бе утвърден от Европейската комисия като

ЕС заяви, че настоящата ситуация оставала "неудобна" и че европейските потребители харчат приблизително 2,4 млрд. евро годишно за самостоятелни зарядни устройства, които купуват отделно.

Тиери Бретон, еврокомисар по вътрешния пазар, също така отхвърли аргумента на индустрията, че иновациите ще бъдат ощетени.

Той отбеляза пред репортери, че американските технологични гиганти "винаги излагат този аргумент, че (законодателството на ЕС) е против иновациите... Не е против иновациите. То е за европейските потребители, не е против никого."

Apple, която вече използва USB-C конектори на някои от своите iPad-и и лаптопи, настоява, че законодателството да се наложи универсално зарядно устройство за всички мобилни телефони в ЕС било неоправдано.

"Оставаме обезпокоени, че строгият регламент, изискващ само един тип зарядно устройство, задушава иновациите, а не ги насърчава, което от своя страна ще навреди на потребителите в Европа и по света", изтъкват от Apple.

Някои в индустрията твърдят, че телефоните, които вече се използват с наследствено зарядно, ще загубят стойността си при препродажба, ако не може да бъде заменено, и ще добавят към пренасищането с дигитални отпадъци.