Всички производители на мобилни телефони да приложат единен стандарт за зареждане, базиран на microUSB. Този законопроект гласува Комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите на ЕС, цитирана от technews.

MicroUSB бе утвърден от Европейската комисия като стандартен порт за зареждане на мобилните телефони, продавани в рамките на ЕС още през 2011 година и в момента повечето производители използват именно този интерфейс за захранване на устройствата си.

Унификацията позволява да бъде намален броят на аксесоарите за мобилни телефони, респективно и отделянето на вредни газове в атмосферата, сочи още изданието.

Все още само Apple не използва microUSB, като вместо това смартфоните iPhone разчитат на порт Lightning. Компанията обаче предлага кабели Lightning-USB, които позволяват включване на смартфона към компютър или универсално зарядно.

Гласуваният законопроект за задължително използване на microUSB ще влезе в сила след одобрение от Съвета на Европейския Съюз, а след това и от Парламента.