След като Финландия се присъедини към НАТО, Естония възнамерява да интегрира със скандинавската страна брегова отбрана, която да може да затвори достъпа на руски кораби до Балтийско море и да го превърне във вътрешно море на НАТО, заяви естонският министър на отбраната Хано Певкур.

"Интегрирането на финландската и естонската противоракетна отбрана ще затвори Финския залив за руските военни кораби. С присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО Балтийско море ще се превърне във вътрешно море на алианса", казва Певкур пред вестник "Илталехти", като отбелязва, че обсегът на естонските и финландските ракети е по-голям от ширината на Финския залив.

Според министъра споразумението за това е било постигнато по време на посещението му във Финландия предишния ден и на среща с финландския му колега Анти Кайконен.

Естония ще забрани на руски граждани с шенгенска виза, издадена от нея, да влизат в страната.

Естония ще забрани на руски граждани с шенгенска виза, издадена от нея, да влизат в страната.

Все още ще остане разрешено влизането на руснаци с шенгенски визи, издадени другаде

Певкур съобщи, че миналата есен Естония е решила да закупи израелски ракети Blue Spear за поразяване на морски цели. Ракетите имат обсег на действие 290 км. Те могат да поразяват цели по цялото финландско крайбрежие във Финския залив. От друга страна, противокорабната ракета на финландските военноморски сили (MTO 85M) е с обсег над 100 км и е оборудвана с радарна глава за търсене, а финландците имат възможност да наблюдават водите чак до естонското крайбрежие.

Естонските и финландските ракети ще могат да контролират целия Финландски залив, подчертава Певкур.

Той съобщи също, че щабът на новата дивизия на НАТО ще бъде установен в Естония през следващите седмици. Дивизията ще се състои от пет бригади. Естония предоставя две бригади, едната от които е за Обединеното кралство. Ако е необходимо, други съюзници от НАТО ще изпратят още две бригади в Естония. "Все още не е известно колко войници ще бъдат постоянно разположени в Естония, тъй като страните от НАТО преформират войските си", каза министърът на отбраната.

Естония забранява на руснаците да притежават оръжие

Естония забранява на руснаците да притежават оръжие

Нови рестриктивни мерки срещу заплахата от Кремъл

"Не само ще създадем дивизионна структура, но и ще изготвим нови отбранителни планове за Естония и Прибалтика", каза Певкур.

Ръководителят на военния отдел заяви също, че Естония купува от САЩ противотанкови ракети, нови ракети за брегова отбрана, ракетни установки HIMARS и други.