Естония прие закон за използването на замразени руски активи в подкрепа на Украйна, съобщи Хендрик Терас, председател на Конституционната комисия на естонския парламент, цитиран от "Ройтерс".

"С приетия днес закон Естония предлага механизъм, който предвижда отговорността на тези хора и компании, които са пряко замесени или допринасят за агресия."

За закона гласуваха 65 от 101 народни представители.

Според Терас създаването на правна регулация за използването на замразени активи е сложна задача, която се поема от редица съюзнически държави и международни организации. Естония играе пионерска роля в този процес.

"Русия е държава агресор. Компенсациите за щетите, причинени по време на военни действия, не трябва да падат върху плещите на Украйна и нейните съюзници. Русия е отговорна за причинените щети и трябва да понесе тази отговорност", каза той.

ЕС се готви да купи за Украйна оръжия за 3 млрд. евро от лихви от руски активи

ЕС се готви да купи за Украйна оръжия за 3 млрд. евро от лихви от руски активи

Инициативата е отделна от по-мащабният натиск от страна на САЩ за конфискуване на активите в тяхната цялост

Според Терас за гарантиране на отговорността за щети причинени на Украйна по време на войната, е възможно да се използват активи, които вече са замразени въз основа на международни санкции и чиито собственици в никакъв случай не могат да ги използват или да се разпореждат с тях.

Според закона, приет в Естония, използването на тези активи ще представлява авансово плащане за щетите, които Русия трябва да компенсира на Украйна. Решението за използването на имущество като авансово плащане за щети ще се взема от Министерството на външните работи по време на административно производство.

Към края на 2023 г. в Естония са замразени руски активи на стойност 34,5 милиона евро.

Блинкън от Киев: Русия трябва да плати за това, което унищожи

Блинкън от Киев: Русия трябва да плати за това, което унищожи

САЩ възнамеряват да конфискуват замразени руски активи, за да направят това