Световните търговски конфликти, включително заплахите на САЩ да наложат мита, задържат икономиката на еврозоната, заяви президентът на Европейската централна банка - ЕЦБ, като подчертава, че е готов да предостави повече стимули, ако е необходимо, съобщава "Фокс нюз".

Марио Драги обясни, че докато подобряването на пазара на труда и увеличаването на заплатите помагат на икономиката, глобалната несигурност, като търговски спорове и Брекзит, вредят.

"Глобалните проблеми продължават да тежат върху растежа в еврозоната", коментира той на пресконференция, след като ЕЦБ запази основните си лихвени проценти.

 

Ескалация на търговското напрежение между САЩ и ЕС
Обновена

Ескалация на търговското напрежение между САЩ и ЕС

САЩ подготвят мита на ЕС продукти за 11 млрд. долара

Изявлението на Драги е няколко часа след като Доналд Тръмп заплаши, че ще наложи мита за още 11 милиарда долара стоки от Европейския съюз, увеличавайки напрежението, докато двете страни договарят търговски условия.

"Фактът, че тези заплахи се споменават с известна честота, със сигурност подкопава доверието", допълва Драги.

Еврозоната, която включва 19 държави, разчита в голяма степен на износа, също страда от несигурността, създадена и от търговския спор САЩ-Китай.

Предстоящото напускане на Великобритания от ЕС, допълнително създава опасения за нови мита и бариери пред търговията в Европа.

 

ЕЦБ с неочаквано бързи действия заради отслабената икономика
Обновена

ЕЦБ с неочаквано бързи действия заради отслабената икономика

Банката отлага вдигането на основната лихва и обяви нов пакет от евтини заеми за банките

Икономиката на еврозоната се сви под натиска на тези продължаващи опасения, които намаляват доверието в бизнеса. Еднократни фактори също са засегнали дейността, включително проблемите в автомобилната индустрия.

Европейската комисия прогнозира ръст от 1,3% за 2019 г. Безработицата намалява до 7,8% от пика от 12,1% през 2013 г., което помага на вътрешното търсене на стоки и услуги.

Драги обясни, че ЕЦБ е готова да използва всичките си политики, за да подпомогне растежа, ако е необходимо.

ЕЦБ, която едва в края на 2018 г. прекрати основната програма за парични стимули, трябваше да преразгледа плановете си и да предложи повече помощ на икономиката.

Еврозоната и ЕЦБ - системна бомба със закъснител

Еврозоната и ЕЦБ - системна бомба със закъснител

Навлезли са в опасна кризисна зона

През март тя удължи срока за най-ранното увеличение на лихвения процент до края на годината.

Бе обещан нов кръг от евтини кредити на банките, за да им помогне да кредитират бизнеса и да подкрепят растежа.

ЕЦБ се присъедини към Федералния резерв на САЩ, за да спре изтеглянето от стимулиращите мерки, които се прилагат в десетилетието след световната финансова криза, тъй като централните банкери по света премислят накъде се движи икономиката.

Федералният резерв вече започна да повишава лихвите, но отстъпи от плановете си за по-нататъшно увеличение през 2019 година.

ЕП решен да не води търговски преговори със САЩ под заплаха и натиск

ЕП решен да не води търговски преговори със САЩ под заплаха и натиск

В отношенията ЕС-САЩ някой трябва да спре да се държи детински и да се държи като зрял човек, обясниха евродепутати