Делът на еврото в световните валутни резерви рязко спадна миналата година за сметка на долара и йената, като се очакват допълнителни намаления, когато Русия стане свободна да намали собствения си запас от евро. Това показва нов доклад на Европейската централна банка (ЕЦБ), цитиран от Ройтерс.

Спадът на дела на еврото сред световните резерви се наблюдава от началото на десетилетието и ЕЦБ дълго време настоява, че Европейският съюз трябва да направи още една стъпка към финансовата интеграция, за да обърне тази тенденция.

Делът на еврото сред световните резерви е намалял с един процентен пункт до 20% през 2023 г., а институциите и организациите, които управляват официалните валутни резерви на страните (като централни банки), са продали повече евро активи, отколкото са купили през отчетния период. Общата стойност на тези нетни продажби е около 100 милиарда евро., съобщи ЕЦБ в доклад в сряда. "За разлика от това, дяловете на американския долар, японската йена и други нетрадиционни резервни валути са се увеличили," посочва ЕЦБ. "По-специално, имаше покупки на резервни активи, деноминирани в йени, от официални инвеститори, вероятно с цел да се компенсира обезценяването на йената през периода, обхванат от доклада."

ЕЦБ също така оценява, че евровите резерви на Швейцарската национална банка са спаднали с 35 милиарда евро, главно поради нейната намеса в подкрепа на швейцарския франк.

Инфлацията в Германия се увеличи малко повече от очакваното

Инфлацията в Германия се увеличи малко повече от очакваното

Очаква се ЕЦБ да свали лихвените проценти

Въпреки че лихвените проценти в еврозоната рязко се повишиха, това не е подобрило привлекателността на валутата, защото лихвите са по-високи на много други места, а икономическите перспективи на еврозоната са приглушени. ЕЦБ посочва в скорошно проучване на HSBC Reserve Management Trends, че както финансовата архитектура на блока, така и перспективите за растеж са причина за безпокойство. "Респондентите в това проучване цитираха слабите перспективи за растеж в еврозоната, липсата на предлагане на високорейтингови активи и централизираната дългова емисия като потенциални фактори, възпрепятстващи инвестициите в активи, деноминирани в евро," съобщи ЕЦБ.

Бъдещето също така е обременено от плановете на Русия. Централната банка на Русия държеше около 8% от световните резерви в евро преди те да бъдат замразени през 2022 г., оценява ЕЦБ. "Това предполага, че санкционните мерки може да бъдат релевантни за дела на еврото в световните валутни резерви занапред," заяви банката.

ЕЦБ многократно изразява загриженост относно плановете за използване на руските активи, замразени в Европа, за помощ на Украйна, като се опасява, че други държави може да започнат да се съмняват в сигурността на своите еврови резерви.

"Превръщането на валута в оръжие неизбежно намалява нейната привлекателност и насърчава появата на алтернативи," каза управителят на Банката на Италия и бивш член на борда на ЕЦБ Фабио Панета по-рано тази година.

Украйна получава през юли първите 1,5 млрд. евро от замразени руски активи

Украйна получава през юли първите 1,5 млрд. евро от замразени руски активи

90% от тях ще отидат за отбрана