Усилията за евакуиране на повече цивилни от опустошения украински пристанищен град Мариупол пак бяха блокирани в понеделник и стотици хора останаха в капан в стоманодобивния завод "Азовстал", последният опорен пункт на съпротивата срещу руската обсада, предава Ройтерс.

Не е ясно какво е причинило спирането, въпреки че градски служител каза по-рано, че руските сили в неделя са подновили обстрела на завода, след като колона от автобуси е потеглила.

Тежкото положение на цивилните, хванати в капан в Мариупол, който бе подложен на седмици на интензивни бомбардировки, преди руските сили да превземат по-голямата част от него, е в центъра на хуманитарна криза, предизвикана от тримесечната война.

Смята се, че хиляди са били загинали, а тези, които все още се намират в обсадения комплекс "Азовстал", чиято мрежа от бункери и тунели осигурява подслон, остават без вода, храна и лекарства.

"Ситуацията се превърна в пример за истинска хуманитарна катастрофа", каза украинският вицепремиер Ирина Верещук.

Други градове в Източна Украйна бяха подложени на интензивни руски бомбардировки. Руски ракетен удар отново порази ключов железопътен мост през устието на Днестър, западно от пристанищния град Одеса в югозападна Украйна, съобщиха властите.

Първата група евакуирани от Мариупол трябваше да пристигне в контролирания от Украйна град Запорожие, на 230 км северозападно от Мариупол, в понеделник.

Но градският съвет заяви, че автобусите все още не са стигнали до договорения пункт за вземане, което противоречи на по-ранен доклад, че те вече са тръгнали. Съветът призова евакуираните да останат на място. Въпросните цивилни са от самия град, а не от стоманодобивния завод "Азовстал".

Възрастна гражданка, придружена от малки деца, каза, че оцелелите са останали без храна. "Децата винаги искат да ядат. Знаете ли, възрастните могат да чакат", каза тя.

Украйна днес: Затишие преди буря?

Украйна днес: Затишие преди буря?

По цялото направление в Донбас остава горещо след относително спокойна нощ

Силите на руския президент Владимир Путин сега контролират почти целия град Мариупол на Азовско море, който свързва контролираната от Русия територия на запад и изток. Москва заяви миналата седмица, че е решила да не щурмува стоманодобивния завод и вместо това ще го блокира. Но бомбардировките продължават.

"Вчера, веднага щом автобусите тръгнаха от "Азовстал" с евакуираните, веднага започна нов обстрел", каза пред украинската телевизия Петро Андрюшченко, помощник на кмета на Мариупол.

Руската армия съобщи, че 126 души са напуснали Мариупол в безопасни конвои през уикенда от стоманодобивния завод и други райони в посока на контролирания от сепаратистите Донецк. От тях 57 са избрали да останат в този район, докато останалите са решили да заминат за украински територии, се казва в съобщението.

Руските военни сега се фокусират върху сломяването на съпротивата в южната и източната част на Украйна, след като не успяха да превземат Киев в първите седмици на войната.

Руският външен министър Сергей Лавров каза в неделя, че Москва иска само да гарантира сигурността на рускоговорещите украинци в източната част на страната и не поставя като условие за мир президентът Владимир Зеленски да се предаде.

"Нашата цел не включва смяна на режима в Украйна", каза Лавров в интервю, публикувано на уебсайта на външното министерство на Русия.

Украинските военни съобщиха в понеделник, че руските сили се опитват да превземат източния град Рубежне и подготвят нападение срещу Северодонецк.

Губернаторът на Луганска област Сергей Гайдай каза, че трима души са били убити при обстрел през последните 24 часа.

Най-тежките сблъсъци се водят около град Попасная, западно от контролираната от Русия областна столица Луганск. Обстрелът е бил толкова силен, че "дори не са могли да приберат телата на загиналите"

"Дори не искам да говоря какво се случва с хората, които живеят в момента в Попасная, Рубежне и Новотошковске. Тези градове просто вече не съществуват. Унищожиха ги напълно."

В Русия две експлозии бяха чути в понеделник в Белгород, южен регион, граничещ с Украйна, каза губернаторът Вячеслав Гладков. Причината за взривовете не е ясна, но Кремъл обвини Украйна в извършване на трансгранични атаки. Гладков каза, че няма пострадали.

Светът след войната: Три сценария

Светът след войната: Три сценария

Руската инвазия в Украйна предизвика ефект на доминото, който ще промени трайно европейския ред, а според някои дори и световния