Споразумението за евакуация на жителите от провинция Дара, близо до Дамаск, която се намира под контрола на бойците и обкръжението на правителствените сили, не съответства на нормите на международното хуманитарно право. Това мнение изказа във вторник заместник-генералния секретар на ООН по хуманитарните въпроси Стивън О'Брайън. По думите му, случилото се в Дара не трябва да служи като прецедент за другите обсадени райони на Сирия, предаде ТАСС.

О'Брайън подчерта, че ООН не участва в достиженията на тези споразумения и е "научила за предстоящата евакуация няколко часа след нейното начало". ООН, по молба на сирийското правителство и жителите на Дара, се занимават с оценка на хуманитарните нужди и потребности и защита на евакуираните, допълни той.

Евакуацията на жителите на Дара започна на 26 август и продължи два дни. Автоколона с няколко стотици бойци и членове на техните семейства се отправили към Идлиб на северозападна Сирия, които контролират бандитските формирования.

Според външния министър на Русия Сергей Лавров, проведената в Дара операция е пример, който може да бъде последван. По думите му, има съобщения за това, че още един район в Сирия е заинтересован за това, че аналогична операция е реализирана при посредничеството на Русия.

Дара бе превзета от бунтовниците през 2012 година и до този момент е служила за техен преден пост за подстъпите към Дамаск. Правителствените войски бяха обсадили предградията на Дамаск в продължение на четири години, а бойците регулярно обстрелваха от Дара жилищата в квартали на Дамаск.