Група евродепутати призоваха лидерите на Европейския съюз да бойкотират Световното първенство по футбол в Русия по-късно тази година, за да протестират срещу "подигравката на европейските ценности" от страна на Москва, съобщава "Франс прес".

60 евродепутати подчертават, че всички страни от Европейския съюз трябва да последват примера на Великобритания и Исландия, която не е член на ЕС, в отказа да бъдат изпратени официални делегации на първенството, което започва на 14 юни.

Лондон: Световното по футбол в Русия ще бъде като Олимпиадата на Хитлер през 1936 г.

Лондон: Световното по футбол в Русия ще бъде като Олимпиадата на Хитлер през 1936 г.

Путин наредил атаката, за да спечели президентските избори

Лондон обяви миналия месец, че министри и кралски особи няма да посетят първенството в знак на протест срещу отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал в английския град Солсбъри, за което Западът хвърли вината върху Москва.

Исландия се солидаризира с Великобритания заради покушението, което предизвика голяма дипломатическа криза с правителството на руския президент Владимир Путин.

Според евродепутатите атаката в Солсбъри е "просто последната глава в подигравката на Владимир Путин към нашите европейски ценности", изтъквайки анексирането на Крим през 2014 г. от Русия, подкрепата ѝ за сирийското правителство във войната и постоянните кибератаки и дезинформация, провеждани от Кремъл.

Путин просто иска да открие Световното по футбол

Путин просто иска да открие Световното по футбол

Един портрет на Владимир Путин, "станал цар случайно", но който несъмнено ще бъде преизбран за още 6 години на 18 март

"Въпреки че сме съгласни, че спортът може да помогне за изграждането на метафорични мостове, докато Путин взривява истинските в Сирия, не можем да се преструваме, че това Световно първенство е точно като всяко друго голямо спортно събитие", се изтъква в писмото, инициативата за което е на германската евродепутатка Ребека Хармс, която е от Зелените.

"Докато Путин незаконно окупира Крим, държи украински политически затворници и подкрепя войната в Източна Украйна, не можем да се преструваме, че домакинът на този турнир е наш добър съсед", се посочва още в писмото.

Евродепутатите заявиха, че европейските правителства не трябва да подкрепят "авторитарния и антизападен път на руския президент", посещавайки Русия за Световното първенство по футбол.