Комисията по външни работи на Европейския парламент одобри доклад за ситуацията в Беларус, съобщава ТАСС.

Тя призова страните и институциите на ЕС да поискат заповед за арест от Международния наказателен съд за президента Александър Лукашенко за участието му в евакуацията на деца от района на бойните действия в Украйна.

Комисията се позовава на обвинения, отправени по-рано и срещу руския президент Владимир Путин и руския комисар по правата на детето Мария Лвова-Белова.

"Беларус носи отговорност за причинените щети и престъпленията, извършени в Украйна, включително чрез ролята на режима в незаконното прехвърляне на деца от зоната на бойните действия", изтъкват евродепутатите.

По тази причина в доклада се призовават институциите на ЕС и държавите членки да предприемат всички необходими стъпки на международно ниво, за да се даде възможност за наказателно преследване на беларуските политически и военни лидери, отговорни за престъпления срещу човечеството и геноцид.

ЕС подготвя военни санкции срещу Беларус

ЕС подготвя военни санкции срещу Беларус

Очаква се пакетът да включва ограничения върху бойно оборудване, включително авиационни части

Евродепутатите призовават Международния наказателен съд да обмисли издаването на заповед за арест и на президента на Беларус Александър Лукашенко, подобно на вече издадените такива спрямо руския лидер Владимир Путин и руския комисар по правата на детето Мария Лвова-Белова.

В доклада се посочва, че "членовете на ЕП отбелязват с голяма загриженост необузданото политическо, икономическо, военно и културно подчинение на Беларус на Москва, което превръща страната на практика в сателитна държава, която разполага и с тактически ядрени оръжия под руско командване".

Във връзка с това Европейският парламент призовава държавите и институциите на ЕС "да не признават никакви споразумения, сключени от режима на Лукашенко и Русия, които отстъпват суверенитета на страната против волята на беларуския народ".

Обвиниха Беларус в съучастие на депортирането на деца от Украйна

Обвиниха Беларус в съучастие на депортирането на деца от Украйна

Опозиционери сочат Лукашенко като организатор на преместването им