Европейският съюз ще удължи за неограничено време разрешаването на спорове по ядреното споразумение с Иран 2015 г., за да избегне необходимостта от Съвета за сигурност на ООН или задействане на нови санкции, заяви най-висшият дипломат на ЕС по време на посещение в Техеран, съобщава "Ройтерс".

Великобритания, Франция и Германия официално обвиниха Иран на 14 януари за нарушаване на условията на споразумението за контрол над оръжията от 2015 г., насочено към ограничаване на ядрената програма на Техеран. Нарушенията могат да доведат до възстановяването на санкции, вдигнати по силата на сделката от 2015 г.

ЕС удължи срока на механизма за уреждане на спорове с Иран

ЕС удължи срока на механизма за уреждане на спорове с Иран

На 14 януари топ дипломатът на ЕС беше уведомен от Париж, Лондон и Берлин, че задействат механизма за уреждане на спорове

"Съгласни сме да не влизаме директно в строг срок, който би ни задължил да отидем в Съвета за сигурност", заяви Жозеп Борел пред репортери по време на посещение в Техеран.

Той коментира днес: "Готовността е не да започне процес, който да сложи край на JCPOA, а да го запази жив", като се позовава на споразумението в Иран с официалното му наименование - Съвместния всеобхватен план на действие.

След месеци на постепенни стъпки за намаляване на спазването на изискванията, Иран заяви на 6 януари, че ще премахне ограниченията за обогатяване на уран.

В Иран предлагат излизане от Договора за неразпространение на ядрените оръжия

В Иран предлагат излизане от Договора за неразпространение на ядрените оръжия

Не се съобщава кога парламентът може да гласува предложението

Борел, който е председател на сделката в Иран, бе уведомен през януари от Париж, Лондон и Берлин, че са задействали механизма за решаване на спорове, като на теория стартира 15-дневен процес за решаване на проблеми с Иран.

Въпреки това има някои въпроси относно това кога трябва да започне 15-дневният период, тъй като Иран официално не е признал процеса на консултации, заявиха служители.

Китай и Русия също са подписали споразумението, подписано във Виена през 2015 г. и изразиха опасения относно решението на европейците да задействат механизма.

Иран обвини Европа в расизъм

Иран обвини Европа в расизъм

В реч по телевизията в Техеран Зариф заклейми "заблудата", че "само невинните" могат да спечелят от международното право

Всички страни твърдят, че искат да спасят сделката, от която президентът на САЩ Доналд Тръмп се оттегли през май 2018 г., като отново наложи икономически санкции срещу Иран.

Борел заяви, че се е договорил с Берлин, Лондон и Париж на "непрекъснато отлагане" 15-дневния лимит. Въпреки това той каза, че напредъкът зависи от присъствието на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), в Иран, която да наблюдава ядрените дейности.

След като се срещна с Борел в понеделник, президентът Хасан Рохани бе цитиран, че Иран е готов да сътрудничи на ЕС по въпроси, свързани с ядрената сделка.

Иран изстрелва сателит тази седмица

Иран изстрелва сателит тази седмица

САЩ вижда прикритие за развитие на балистични ракети