В парламента на Иран е внесено предложение страната да напусне Договора за неразпространение на ядрените оръжия, информира новинарският сайт ICANA, който отразява законодателния орган, предаде "Ройтерс".

Световната осведомителна агенция отбелязва, че този ход води до риск от засилване на сблъсъка със Запада.

Иран обвини Европа в расизъм

Иран обвини Европа в расизъм

В реч по телевизията в Техеран Зариф заклейми "заблудата", че "само невинните" могат да спечелят от международното право

Не се съобщава кога парламентът може да гласува предложението. Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаманеи взема окончателните решения за ядрената политика на страната.

Миналата седмица външният министър на Иран Мохамед Джавад Зариф предупреди, че Иран може да се оттегли от Договора, ако европейските държави се обърнат към Съвета за сигурност на ООН заради ядрения договор от 2015 г.

Рохани предупреди, че демокрацията в Иран е под заплаха

Рохани предупреди, че демокрацията в Иран е под заплаха

Умерените консерватори на държавния глава Хасан Рохани и реформистките им съюзници влязоха в спор със Съвета на пазителите

Сключеният през 1968 г. Договор за неразпространение на ядрените оръжия е основата за ограничаване на разпространението на ядрени оръжия, ядрени материали, технологии и информация с потенциал за военно приложение от Студената война.

На 14 януари Великобритания, Франция и Германия съобщиха, че ще задействат механизма за спорове към член 36 от договора, но отбелязаха, че ще продължат да изпълняват договореностите.

Преди дни шефът за външната политика на ЕС Жозеп Борел обяви, че удължава срока на механизма за уреждане на спорове по ядрената сделка с Иран от 2015 г