Нужно е действително, реално взаимодействие между държавите и службите, за да може да се елиминира световната заплаха, която носи „Ислямска държава”.

С критика точно към службите, които все още продължават да пазят информация за себе си, в студиото на БиТиВи излезе председателят на ПЕС Сергей Станишев.
По думите му „Ислямска държава” представлява заплаха за цивилизацията и постоянно циркулират сигнали за терористични заплахи.

Тъжната истина е, че никой не е застрахован. Терористите целят всяване на страх и напрежение, те целят максимален публичен ефект”, продължи разсъжденията си Станишев.

Според него заплахата не е само в Истанбул, не само в Европа, а и по целия свят. „Вече живеем в една нова реалност. В последната година имаше поредица от ужасяващи терористични актове... Необходимо е много по-активно сътрудничество между държавите и между службите”, заяви Сергей Станишев.

Той коментира и ситуацията в Европа след резултатите от проведения във Великобритания референдум, като „отрезвяване” и започване да се мисли за реалните последици.

Според него не е на 100% сигурно, че Великобритания ще излезе от съюза, а самият референдум анализира като „най-лошият израз на политиката, на тази политика, която мрази хората”.

Според Станишев премиерът Дейвид Камерън в името на собствената си политическа кариера е разделил дълбоко страната си, отворил е кутията на Пандора и де факто, макар и не де юре, е отделил страната си от ЕС.

Политиканстването обаче трябва да си плаща сметката, обясни Сергей Станишев. Според него дори и „брекзистите” нито са имали реално желание да спечелят, нито имат план.

Кандидат за президент с ясни и силни позиции, иска Станишев

Кандидат за президент с ясни и силни позиции, иска Станишев

Няма значение дали е партийна кандидатура или издигнат от инициативен комитет

Но сега Великобритания трябва да предприеме своите си действия, според гласуването. „Вън е вън”, отсече Станишев.

По думите ми „отрезвяване” има и в цяла Европа, тъй като Брекзит е дал основание за прозрението, че „всички държави са малки на фона на глобалната икономика и само заедно можем да отговорим на глобалните предизвикателства”.

Като самоподразбиращ се Станишев посочи и другия извод от Брекзит – че Европа трябва да се промени и това може да стане единствено с управление на социалистите.

Европа трябва да се промени след повече от 5 години превес на десните сили, след остеритет и затягане на коланите”, посочи Станишев и анонсира, че следващата седмица ПЕС се събира именно за да излезе с пътна карта за бъдещето на Европа.