В такъв момент на политически трусове в Европейския съюз, партията на европейските социалисти трябва бързо да предложи промяната, от която Европа има нужда. Сега е времето за действие.

За това призовава лидерът на ПЕС Сергей Станишев в отворено писмо по повод резултатите от референдума, на който британците гласуваха за излизане от съюза.

Според Станишев на европейските социалисти се пада отговорността да поемат лидерството в този исторически момент за Европа и да предложат нов европейски дневен ред.

„Ние трябва да покажем, че нашите алтернативни политики са по-подходящи от когато и да било и, че ние сме ангажирани да водим Европа към промяна, точно сега”, заявява в отвореното писмо лидерът на ПЕС.

Той определя датата 23 юни 2016 година като „политическо земетресение” и подчертава, че за първи път след десетилетия на разширяване страна членка прави избор да напусне.

Станишев посочва, че се отнася с уважение към решението на мнозинството британски граждани. Според него е важно правителството на Великобритания да задейства член 50 и да стартира възможно най-бързо процедурата по напускане на Съюза.

„В противен случай ще бъде оставена отворена врата за прояви на всякакъв тип национализъм и популизъм в Европа”, посочва лидерът на ПЕС и категорично заявява:„Сега е времето всички, които вярват в ЕС, да действат.”

Декларирайки вярата на европейските социалисти и демократи в Съюза, Станишев уверява, че той ще издържи на изпитанията, но предупреждава от опасността от експлоатацията на темата „Брекзит” от националисти и популисти.  

Според ПЕС има три възможни сценария и изхода „в турбулентни моменти” като този. Първият е оставянето на лидерството на консервативните сили, което обаче ще бъде провал за ЕС, тъй като те могат единствено да укрепят статуквото, което означава повторение на кризата от сега. Вторият сценарий е отдаването на популизъм и национализъм.

Третият сценарий, според Станишев, е декларацията, че:

„Ние, социалистите, демократите, трудовите партии и прогресивните сили, сме единствената алтернатива. Ние сме единствените, които имаме потенциал да водим Европа. Нашата визия за растеж, създаване на работни места, социална справедливост и равенство, може да осигури стабилност, сигурност и прогрес в ЕС.”