Европейският парламент в резолюция, приета с голямо мнозинство (422 гласа "за", 144 гласа "против" и 33 гласа "въздържал се") изрази сериозна загриженост относно събитията в Унгария преди предстоящото унгарско председателство на Съвета на ЕС. Резолюцията изразява безпокойство за зачитането на ценностите на ЕС, системната корупция и неспазването на правата на гражданите в Унгария, съобщава Пресслужбата на Европейския парламент.

Евродепутатите осъждат приемането на закони без достатъчен парламентарен контрол и обществено обсъждане, както и недостатъчната защитата на лицата, подаващи сигнали за нарушения, подкопаването на правата на ЛГБТ-хората и нарушаването на социалните и трудовите права на учителите. Кампаниите на унгарското правителство, насочени срещу ЕС, също биват осъдени.

Европейският парламент подчертава важната роля на председателството на Съвета за придвижване на законодателството, за осигуряване на приемственост в дневния ред на ЕС и за представителството на Съвета в отношенията с другите институции на ЕС. В него се поставя под въпрос как Унгария ще може надлежно да изпълнява тази задача през 2024 г., с оглед неспазването от нейна страна на правото и ценностите на ЕС и принципа на лоялно сътрудничество. Евродепутатите отправят искане към Съвета да намери подходящо решение и припомнят, че Парламентът би могъл да предприеме подходящи мерки, ако не бъде намерено такова решение.

С приемането на настоящата резолюция Парламентът отговаря на очакванията на гражданите за системно поддържане на върховенството на закона във всички държави от ЕС, особено чрез защита на европейските ценности и бюджета на ЕС.

Унгария потвърждава за блокираните 500 млн. евро за Украйна

Унгария потвърждава за блокираните 500 млн. евро за Украйна

Не е съгласна в подпомагането единствено на Киев

Според календар, съгласуван от всички правителства на ЕС през 2016 г., Унгария трябва да председателства блока между юли и декември 2024 г. Въпреки че календарът е бил променян преди това поради присъединяването на нови държави, промяната да се основава на проблемите на страна с върховенството на закона би било безпрецедентно.

Във вторник Германия изрази съмнение относно способността на Унгария да ръководи процеса на създаване на политиката на ЕС през следващата година, като добави тежест към зараждащите се разговори за това дали ЕС може да отложи унгарското ротационно председателство.

"Имам съмнения относно степента, в която Унгария ще може да ръководи успешно председателство на Съвета", каза германският министър за Европа Анна Люрман пред репортери във вторник в Брюксел. Люрман цитира предполагаемите нарушения на върховенството на закона от Унгария и колебливата позиция за подкрепа на Украйна във войната й срещу Русия.

САЩ съветват Унгария да се съсредоточи върху войната на Русия, а не върху глупости

САЩ съветват Унгария да се съсредоточи върху войната на Русия, а не върху глупости

Унгария страда от проруска дезинформация и пропаганда

Забележките на германския министър добавят мощен глас към досега предимно теоричните дискусии за отмяна или отлагане на предстоящото председателство на Унгария.

Унгария отдавна е в противоречие с ЕС по множество въпроси, като върховенството на закона, корупцията на високи нива, липсата на съдебна независимост, нарушаването на академичните свободи и правата на ЛГБТ-хората. ЕС замрази милиарди евро средства за Будапеща поради своите опасения.

Унгарското правителство преговаря с ЕС от години по тези въпроси, но преговорите са постигнали малък напредък.

Решението дали да се промени календарът на председателствата на ЕС, за да се отложи или отмени председателството на Унгария, е в ръцете на другите правителства на ЕС.

Орбан: Унгария се съобразява със санкциите срещу Русия, но няма да ги подкрепи

Орбан: Унгария се съобразява със санкциите срещу Русия, но няма да ги подкрепи

САЩ не са се отказали от плана си да притиснат всички във военен съюз