Европейски страни отказват оборудване, произведено в Китай, предназначено за борба с епидемията от коронавирус, съобщава БиБиСи. Според властите в Испания, Турция и Холандия, хиляди комплекти за тестване и медицински маски са под стандартните или дефектни. Европа съобщава за стотици хиляди случаи на коронавирус.

По-рано холандското здравно министерство обяви, че е изтеглило 600 000 маски. Оборудването е пристигнало от китайски производител на 21 март и вече бе разпределено на фронтови медицински екипи.

Холандски служители заявиха, че маските не са подходящи и че филтрите им не работят по предназначение, въпреки че имат сертификат за качество.

Тръмп: Китай лъже, че US военни са донесли коронавируса

Тръмп: Китай лъже, че US военни са донесли коронавируса

Не ми хареса, когато те...казаха, че наши войници са внесли вируса в Китай

"Останалата част от пратката веднага е задържана и не е разпространена", гласи изявление. "Сега е решено да не се използва нито една от тези пратки."

Испанското правителство среща подобни проблеми с тестовите комплекти, поръчани от китайска компания. Обяви, че са купени стотици хиляди тестове за борба с вируса, но в следващите дни разкри, че близо 60 000 не могат да определят точно дали пациентът има вируса.

Испанското посолство в Китай туитира, че компанията, която стои зад комплектите, Shenzhen Bioeasy Biotechnology, няма официален лиценз от китайските медицински власти да продава продуктите си. 

Пояснява се, че материалите, дарени от китайското правителство и групата за технологии и търговия на дребно Alibaba, не включват продукти от Shenzhen Bioeasy.

Купуваме маски и респиратори от Китай

Купуваме маски и респиратори от Китай

Правителството одобри договор с Китайската фармацевтична корпорация за външна търговия

Турция също обяви, че някои комплекти за тестване, поръчани от китайски компании, не са достатъчно точни, въпреки че допълва, че около 350 000 от тестовете са работили добре.

Твърденията за дефектна техника идват, след като критици предупредиха, че Китай може да използва коронавируса за влияние.

Миналата седмица главният дипломат на ЕС Жозеп Борел предупреди, че има "геополитически компонент, включващ борба за влияние чрез "политика на щедростта".

"Китай агресивно прокарва посланието, че за разлика от САЩ той е отговорен и надежден партньор", пише той. "Въоръжени с факти, ние трябва да защитаваме Европа."

Китай призова за глобален отговор на пандемията

Китай призова за глобален отговор на пандемията

Китайският премиер в разговор с хърватския си колега

Междувременно в понеделник, Испания отчете 812 нови смъртни случая за 24 часа, което доведе до общо 3440 загинали. Вече има над 85 000 инфекции - надминавайки броя на случаите, съобщени в Китай. В Испания влязоха в сила и нови мерки, забраняващи на всички несъществени работници да отиват на работните си места. Ограниченията ще важат за най-малко две седмици.

Италия остава най-засегнатата държава в световен мащаб. Повече от 10 000 души са загинали от вируса там и са регистрирани близо 100 000 инфекции. Само в САЩ има повече потвърдени случаи, въпреки че загиналите там са далеч по-малко.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джон Хопкинс".

Берлускони благодари на Путин за помощта

Берлускони благодари на Путин за помощта

Руски медици са в Бергамо