Името на покойният колумбийски наркобарон Пабло Ескобар не може да бъде регистрирано като търговска марка на ЕС. Това постанови Европейският съд в сряда, след като брат на наркобарона предяви иск, съобщава Ройтерс.

Съдът потвърди решението на Службата за интелектуална собственост на ЕС (EUIPO), която отхвърли заявка за търговска марка от Escobar Inc. през 2022 г.

Според съдът EUIPO правилно е установила, че името на Пабло Ескобар се свързва с трафика на наркотици и с произтичащите от това престъпления, а не с възможните му добри дела в полза на бедните в Колумбия. 

Escobar Inc. е основана в Пуерто Рико от брата на Пабло Ескобар Роберто де Хесус Ескобар Гавирия, който прекарва 12 години в затвора за ролята си в престъпната организация на брат си. През 2020 г. той посочи, че компанията му ще пусне на пазара смартфон наречен Escobar Fold 1.

Пабло Ескобар ръководеше една от най-мощните престъпни организации в света, картела Меделин. Състоянието му, натрупано от трафик на кокаин, беше оценено от Forbes през 1987 г. на над 3 милиарда долара.

В Колумбия умуват как да решат проблема с хипопотамите на Пабло Ескобар

В Колумбия умуват как да решат проблема с хипопотамите на Пабло Ескобар

Популацията на животните не спира да расте, досегашните мерки не дадоха резултат