В най-смелите си усилия да защити американската икономика от коронавируса, Федералният резерв казва, че ще купи толкова държавен дълг, колкото сметне за необходимо, а също така ще започне да отпуска заеми на малки и големи бизнеси и местни власти, за да им помогне да овладеят кризата, съобщава АП. 

Съобщението на ФЕД премахва всякакви лимити от плановете си за подпомагане на притока на кредити в икономика, опустошена от вирусна епидемия. Цялостните усилия на централната банка вече надхвърлят дори изключителните действия, които направи, за да спаси икономиката от финансовата криза през 2008 г.

"Пандемията на коронавирус причинява огромни затруднения в Съединените щати и по света", се казва в изявление на ФЕД. "Първият приоритет на нашата страна е да се грижи за засегнатите и да ограничи по-нататъшното разпространение на вируса. Въпреки че остава голяма несигурност, стана ясно, че икономиката ни ще бъде изправена пред сериозни смущения. Трябва да се предприемат агресивни усилия в публичния и частния сектор, за да се ограничат загубите за работни места и доходи и да се насърчи бързото възстановяване."

Финансовите пазари рязко се покачиха след обявлението, но след това отново паднаха след отварянето на пазара. До средата на сутринта индустриалното средно ниво на Dow Jones спадна с около 1,5%. Доходността по 10-годишните облигации падна.

Разгръщайки своите агресивни нови усилия, ФЕД се опитва както да стабилизира икономическия застой, така и да облекчи паниката на финансовите пазари. Много корпорации и управата в градовете и щатите имат отчаяна нужда от заеми за плащане на сметки и поддържане на операции, тъй като приходите им от клиенти или данъкоплатци се сриват. Тази потребност ескалира търсенето на пари в брой.

Междувременно големите бизнеси теглят, доколкото могат, от съществуващите си взаимоотношения с банки. Засилващите се нужди от парични средства означават, че банките и другите инвеститори се стремят бързо да разтоварят хазната, краткосрочния корпоративен дълг, общинските облигации и други ценни книжа. Решението на ФЕД да се намеси и да действа като купувач е последен ход, който може да осигури необходимите пари.

Много икономисти коментира, че каквато и да финансова подкрепа да предостави Конгреса, вероятно ще бъде дори по-важна от намесата на ФЕД. И предупреждават, че подобна фискална помощ трябва да дойде скоро.

Все пак намесата на ФЕД не замества фискалните стимули, обяснява Джоузеф Ганьон, бивш икономист от ФЕД, който вече е старши сътрудник в Института за международна икономика в Петерсън. "Да се надяваме, че Конгресът бързо ще приеме нещо."

Блокаж в Сената на САЩ за икономическите стимули

Блокаж в Сената на САЩ за икономическите стимули

Демократите от опозицията искат мерки за обикновения американец

ФЕД заяви, че ще създаде три нови опции за кредитиране, които ще осигурят до 300 милиарда долара чрез закупуване на корпоративни облигации, по-широк спектър от общински облигации и ценни книжа, обвързани с такъв дълг като заеми за автомобили и недвижими имоти. Освен това ще закупи неограничено количество държавни облигации и обезпечени с ипотека ценни книжа, за да се опита да задържи лихвите по заемите и да гарантира безпроблемното функциониране на тези пазари.

Новият подход на централната банка е признание, че предишните планове за поддържане на плавно кредитиране, не са достатъчни в епидемия, която доведе американската икономика застой, докато работниците и потребителите остават у дома. Миналата седмица ФЕД заяви, че ще купи 500 милиарда долара държавни ценни книжа и 200 милиарда долара ценни книжа, обезпечени с ипотека.

В понеделник Федералният резерв на Ню Йорк заяви, че ще купува 75 милиарда долара държавни ценни книжа и 50 милиарда долара ипотечни ценни книжа всеки ден тази седмица.

"Те наистина създават икономика", за да започнат да функционират отново, когато здравната криза отшуми, заяви Доналд Кон, бивш заместник-председател на ФЕД, който е старши сътрудник в института Брукингс. "Уверете се, че кредитът е налице." Въпреки това, Кон отбеляза: "Тези неща ще отнемат известно време, за да се настроят. Това са сложни програми. Да знаете, че ФЕД се заема със случая, би трябвало да успокои бизнеса, когато програмите се разрастват. Ако възниква проблем, това, което виждате от ФЕД е: "Ще се справим с него"."

Иън Шепърдсън, главен икономист в Pantheon Macroeconomics, заяви, че е ясно, че сега ФЕД прави "каквото е необходимо". "Това е сериозно усилие, за да се гарантира, че бизнес секторът може да продължи да съществува, дори когато икономическата активност временно се срине", каза Шепърдсън.

"Стъпките, обявени днес, съчетани с предишните..., трябва значително да подобрят функционирането на пазара и да осигурят важна подкрепа за икономиката", казва Роберт Перли, бивш икономист на ФЕД, който сега е ръководител глобални изследвания на политики в Cornerstone Macro.

Но Перли предупреди, че ползите няма да се усетят веднага. "Следващите няколко четвърти все още ще са лоши", каза той.

Новите програми, обявени в понеделник от ФЕД, включват две, които ще купуват корпоративен дълг, емитиран от големи компании. ФЕД законно не може да дава заеми директно на компании. Но може да даде заем на отделни предприятия, които след това могат да извършват тези покупки.

Една програма ще изкупи новоиздадения корпоративен дълг. Това е усилие за съживяване на този пазар, който фактически спря. Вторият ще закупи издаден по-рано корпоративен дълг. И двете програми ще включват 10 милиарда долара, предоставени от Министерството на финансите за компенсиране на всякакви загуби.

Трета нова програма за кредитиране ще закупи ценни книжа, обезпечени с пакети от автомобилни лизинги, кредитни карти и някои заеми за малък бизнес. Заемите в тези области зависят от способността на банките да пакетират тези заеми в ценни книжа и да ги продават. Така че ходът на ФЕД е от решаващо значение за способността на банките да продължават да предоставят тези заеми, тъй като икономиката се разпада.

Министерството на финансите също ще предостави 10 милиарда долара за тази програма, за да компенсира загубите. Всичко казано е, че тези три програми могат да отпуснат до 300 милиарда долара.

ФЕД също така заяви, че скоро ще създаде програма за подкрепа на кредитирането за малки и средни предприятия. Усилията на централната банка за защита на икономиката могат да бъдат засилени чрез спасителното законодателство в Конгреса. 

Тръмп намекна, че може да отмени мерките за социална дистанция след 15-дневния срок

Тръмп намекна, че може да отмени мерките за социална дистанция след 15-дневния срок

В края на 15-дневния период ние ще вземем решение по кой път искаме да поемем