Филипините построиха нова станция на бреговата охрана на оспорвания остров Титу в Южнокитайско море. Така засилват способността си за наблюдение на движението на китайски плавателни съдове и самолети в оживения спорен воден път. Това съобщава "Ройтерс".

Напрежението нараства заради териториалните претенции на двете страни в района. Те многократно се обвиняват взаимно в престъпване на съответните им морски територии. Съоръжението е открито днес на острова. То е оборудвано с най-съвременни технология като радар, автоматична идентификация, сателитна комуникация и брегови камери, гласи изявление на бреговата охрана на Филипините.

"Поведението на китайската брегова охрана, флота на Народната освободителна армия (PLA) и китайските военни понякога е непредвидимо", заяви Едуардо Ано, съветник по националната сигурност на Филипините, по време на посещение на острова. "Те не се придържат към международния ред, към върховенството на закона", изтъкна той пред репортери днес. "Това, което те описват като тактика на сивата зона... е чист тормоз и е напълно незаконно. Не е приемливо в международния ред."

Филипините убедени, че имат право да патрулират Южнокитайско море със САЩ

Филипините убедени, че имат право да патрулират Южнокитайско море със САЩ

Страната отхвърля твърдението на Китай, че е привлякла "чужди сили" да патрулират в региона

Китайското посолство в Манила не отговори веднага на искане за коментар.

Остров Титу е най-големият и стратегически важен преден пост на Манила в Южнокитайско море. Пекин и други страни в региона обаче също претендират за региона. Известен на местно ниво като "Паг-аса", островът се намира на около 480 км западно от филипинската провинция Палаван. На острова живеят около 200 души, той служи на Манила, за да защитава своите териториални претенции.

Освен Филипините, Бруней, Китай, Малайзия, Тайван и Виетнам имат конкуриращи се претенции за суверенитет в Южнокитайско море - канал за стоки за над 3 трилиона долара всяка година.

Филипините, Тайван и Малайзия отхвърлят новата карта на Китай на Южнокитайско море

Филипините, Тайван и Малайзия отхвърлят новата карта на Китай на Южнокитайско море

Карта обозначава териториалните претенции на Китай в региона