Финландия обяви нов пакет военна помощ за Украйна на стойност 400 милиона евро. Така общо Хелзинки досега е предоставил на Украйна военна помощ в размер на 590 милиона евро, съобщава Руската служба на Би Би Си.

Министерството на отбраната на страната съобщи, че Финландия ще достави на Украйна тежка артилерия и боеприпаси. Но танковете "Леопард", които Украйна иска от дълго време, не са включени в пакета за помощ.

Позицията на Финландия относно доставката на тези танкове на Украйна зависи от решението на Германия, каза по-рано министърът на отбраната Мико Савола. По думите му за износ на германско военно оборудване е необходимо разрешение от Германия.

Същевременно Финландия, която кандидатства за членство в НАТО, може да даде само ограничен брой танкове, тъй като оръжията са необходими на страната за охрана на дългата ѝ граница с Русия, обясни президентът.

Това е причината, ако Финландия реши да изпрати танкове, те да не са много на брой, заяви по-рано финландският президент Саули Ниинистьо.

Полша може да изпрати танкове "Леопард 2" на Украйна дори без одобрението на Германия за реекспорт. Това заяви полският заместник-министър на външните работи Павел Яблонски, цитиран от "Ройтерс".

Варшава и други съюзници от НАТО настояват Берлин да им даде зелена светлина за изпращане на произведените в Германия танкове в Украйна на фона на все по-настоятелните молби на Киев за тежко въоръжение, което според него е от съществено значение в борбата срещу руската инвазия.

Това най-вероятно ще е основната тема в разговорите между западните съюзници във военновъздушната база "Рамщайн" в Германия по-късно днес.

Финландия: Членството на Украйна в НАТО щеше да предотврати войната

Финландия: Членството на Украйна в НАТО щеше да предотврати войната

Сана Марин: Искаме да станем членове на НАТО, защото никога повече не искаме война във Финландия