Продажбите на оръжия от страна на Франция в Близкия изток са се удвоили през 2017 г., показва правителствен доклад, докато президентът Еманюел Макрон се противопоставя на натиска от депутати и правозащитни организации за ограничаване на потоците от оръжие към регион, въвлечен в тежък конфликт, съобщава "Ройтерс".

Франция е сред водещите износители на оръжие в света, като продажбите ѝ през последните години се увеличиха основно заради доходоносните договори в чужбина за изтребители "Рафал", особено с Индия и Катар, както и многомилиардна сделка за доставка на подводници с Австралия.

Нов "фонд за мир" на ЕС ще финансира закупуване на оръжия

Нов "фонд за мир" на ЕС ще финансира закупуване на оръжия

Плащането за оръжия от страна на ЕС е чувствителен въпрос

Париж се стреми да увеличи дипломатическата си тежест в Близкия изток чрез продажбата на военни кораби, танкове, артилерия и боеприпаси на Обединените арабски емирства, Саудитска Арабия и Египет.

Годишният правителствен доклад за продажбите на оръжие, който трябва да бъде публикуван утре, показва, че общите продажби на оръжия на Франция са били в размер на 7 млрд. евро. Около 60 процента от продажбите са отишли в Близкия изток, като износът на оръжия за региона възлиза на 3,92 млрд. евро в сравнение с 1,94 млрд. евро година по-рано.

Продажбите в Саудитска Арабия са спаднали леко, докато сделките с ОАЕ, Кувейт и Катар са се увеличили.

Най-големите френски оръжейни производители, включително Dassault и Thales, имат "тлъсти" договори с Персийския залив.

Франция сега е третият по големина износител на оръжие в света след САЩ и Русия.

Неправителствени организации и някои депутати призоваха Макрон да ограничи подкрепата за арабските страни, които са част от оглавяваната от Саудитска Арабия офанзива в Йемен срещу подкрепяните от Иран бунтовници хуси, които контролират йеменската столица.

Френското правителство твърди, че продажбите на оръжие се подчиняват на строги процедури, които са в съответствие с международните договори.