Френските специални части, участващи в антитерористичната операция "Бархан" в зоната на Сахел, не са открили никакви признаци за присъствието на руската частна военна компания "Вагнер" в Мали. Това съобщи в четвъртък на брифинг полковник Паскал Яни, официален представител на Главния щаб на френските въоръжени сили, цитиран от в. "Фигаро".

"Не открихме следи от присъствието на "Вагнер" в Мали", каза той. В същото време Яни отбеляза, че "не знае дали властите в Мали са сключили споразумение с "Вагнер" или не".

Борел: Ако Мали разположи на своя територия руски наемници, ще пострадат отношенията с ЕС

Борел: Ако Мали разположи на своя територия руски наемници, ще пострадат отношенията с ЕС

Провеждане на избори през февруари...

"Нашето сътрудничество с Мали на военно ниво продължава, то е много близко. Ние не изпитваме никакви трудности", каза говорител на френския Генерален щаб. "Ние извършихме редица съвместни операции тази седмица, като продължихме това, което правим от няколко месеца", добави той.

В края на септември френският министър на въоръжените сили Флоренция Парли предупреди властите в Мали, че страната ще се "изолира и ще загуби подкрепата на международната общност", ако прибегне до услугите на наемниците от Русия. Преди това Париж многократно критикуваше възможността за разполагане на "Вагнер" в Мали, наричайки дейността му несъвместима с присъствието на френския военен контингент в африканската държава.

Франция предупреди Мали срещу сделка с руските наемници "Вагнер"

Франция предупреди Мали срещу сделка с руските наемници "Вагнер"

Има информации, че хунтата в Мали е на път да наеме 1000 вагнеровци