Продължилите няколко дни сблъсъци между демонстранти и полицията в контролираната от Франция Нова Каледония са резултат от чуждестранна намеса, обяви Париж в четвъртък, докато местните власти обещаха да възстановят реда в южната част на Тихия океан, пише "Политико".

Френският вътрешен министър Жералд Дарманен каза, че насилието, отнело живота на трима местни жители канак и един полицай, е било активно подкрепено от Азербайджан.

"Това не е фантазия", настоя той в четвъртък. "Съжалявам, че някои от сепаратистите сключиха сделка с Азербайджан. Въпреки това, "дори да има опити за намеса, ... Франция е суверенна на собствената си територия и толкова по-добре", добави той.

Говорейки пред "Политико", служител на френското разузнаване, при условие за анонимност, каза"открихме дейности от Русия и Азербайджан в Нова Каледония в продължение на седмици, дори няколко месеца. Те прокарват наратива, че Франция е колониална държава."

Говорителят на азербайджанското външно министерство Айхан Хаджизада категорично отхвърли твърденията, че страната стои зад безредиците. "Вместо да обвинява Азербайджан в предполагаема подкрепа на протестите за независимост в Нова Каледония, министърът на вътрешните работи на Франция трябва да се съсредоточи върху провалената политика на страната му спрямо отвъдморските територии, довела до подобни протести", каза той.

Франция отзова посланика си в Азербайджан

Франция отзова посланика си в Азербайджан

Париж обвини Баку в едностранни действия, които вредят на двустранните отношения

Отношенията между Франция и Азербайджан достигнаха дъното през последните години в резултат на френската военна и политическа подкрепа за Армения - ситуация, която само се задълбочи от военното превземане на етническия арменски регион Нагорни Карабах миналата година.

Демонстрациите възродиха призиви за независимост на архипелага в Тихия океан, на 1200 километра източно от Австралия. Протестите идват, след като френските депутати подкрепиха промените в конституцията на Нова Каледония, позволяващи на всеки гражданин, който е живял там поне 10 години, да гласува на местните избори, ход, от който местните активисти за независимост на Канак се страхуват, че ще намали представителността им.

Франция наложи извънредно положение в Нова Каледония в сряда.

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев многократно е обвинявал Франция в "неоколониализъм" и активно е подкрепял движенията за независимост и претенциите на други държави за френски територии по света, включително остров Майот и Нова Каледония.

Азербайджан дори основа Инициативната група Баку, обединяваща 14 политически движения в бившата Френска империя в името на деколонизацията. Групата излезе с изявление в четвъртък, в което обвини Париж, че "нарушава правото на самоопределение на народа Канак чрез разширяване на електората, за да ги остави като малцинство в собствената им родина".

Въпреки това, според Филип Гомес, бивш президент на правителството на Нова Каледония, Азербайджан активно финансира активистите за независимост на Канак и Социалистическия национален освободителен фронт.

"Азербайджан създаде групата Баку, която финансира сепаратистите във всички отвъдморски френски региони", каза Гомес. "Последните пътувания до Париж на активисти за независимост бяха финансирани от Баку. Ясно и очевидно е, че Азербайджан допринася в подкрепа на искането за независимост, което може да се нарече чужда намеса", каза Гомес.

Рох Вамитан, канакски политик, служещ като председател на Конгреса на Нова Каледония, отхвърли твърденията, че Баку има злонамерено влияние в региона. "Защо демонизираме тази страна?" попита той през април като част от спора за местни политици, получаващи платени пътувания от Азербайджан. "Франция подкрепя репресивни и авторитарни режими като Того, Чад, Джибути, като обучава техните сили за сигурност, като съветва военната им йерархия и чрез продажбата на оръжия", каза той.

Сахел – конфликти, преврати и миграционни бомби

Сахел – конфликти, преврати и миграционни бомби

В духа на някогашните марксистки традиции и тук Русия действа с програма минимум и програма максимум.

Като част от извънредното положение Франция забрани TikTok в Нова Каледония в очевиден опит да попречи на организирането на протести, които оставиха стотици ранени. Решението също така позволява на властите да държат под домашен арест лица, смятани за заплаха за обществения ред, както и да извършват обиски, да изземват оръжия и да преустановят правото на свободно събиране.

"Никакво насилие няма да бъде толерирано", каза френският премиер Габриел Атал, настоявайки, че драконовските мерки "ще ни позволят да положим огромни усилия за възстановяване на реда".

Дом на повече от четвърт милион души, Нова Каледония е заселена преди около 3000 години от жители на тихоокеанските острови и е получила името си от британския изследовател Джеймс Кук през 1774 г. По-късно е завладяна от Франция през 1853 г. През последните години имаше обвинения че местното население канак е изправено пред системна дискриминация.

Трима загинаха при пожар в жилищна сграда в Западна Германия

Трима загинаха при пожар в жилищна сграда в Западна Германия

Причините за пожара все още не са ясни