Френският министър на отбраната Себастиен Лекорню отрече твърдения, че в Украйна има френски войници.

Опровержението му дойде, след като предполагаеми документи на Пентагона, класифицирани като строго секретни, изтекоха в руските социални мрежи по-рано тази седмица.

Лекорню заяви, че няма френски сили, участващи в каквато и да е операция в Украйна. По негови думи въпросните файлове не са свързани с армията на Франция.

В четвъртък американският вестник The New York Times съобщи, позовавайки се на високопоставени служители на САЩ, че секретни военни документи са били публикувани в Twitter и Telegram, които се използват широко в Русия.

Украйна търси как да спре изтичането на военна информация

Украйна търси как да спре изтичането на военна информация

Заседание при украинския президент по въпроса

От своя страна съветникът на украинския президент Михайло Подоляк заяви , че документите съдържат "много голямо количество фалшива информация" и публикациите изглеждат като руска дезинформационна операция, целяща да посее съмнения относно офанзивата, която изисква модерни западни оръжия.

Ден по-късно обаче изтекоха нови секретни документи, сързани не само с войната, но и с други региони на напрежение по света - от Украйна през Близкия изток до Китай.

Течът разтревожи Пентагона и създаде впечатление, че администрацията на американския президент Джо Байдън е била неподготвена.

Вероятно този път става въпрос за над 100 документа - което предвид чувствителността на информацията в самите документи може да бъде огромна вреда, признаха американски служители.

Русия няма съмнение, че САЩ и НАТО са замесени в конфликта в Украйна

Русия няма съмнение, че САЩ и НАТО са замесени в конфликта в Украйна

В коментар за изтеклите документи за украинска контраофанзива