Франция извърши нови въздушни атаки тази нощ в Сирия срещу тренировъчен лагер на "Ислямска държава". Париж ще продължи с атаките.

Това заяви френският военен министър Жан-Ив льо Дриан, цитиран от Ройтерс.

„Франция удари „Ислямска държава" в Сирия тази нощ в Рака...Не е за първи път, нито ще бъде за последен", изтъкна той пред радио Европа 1.

По думите му френски бойни самолети „Рафал" са хвърлили бомби над тренировъчен лагер и целите са поразени.

Ние ударихме там, защото знаем, че в Сирия, особено около Рака, има тренировъчни лагери за чужди бойци, чиято мисия не е да се бият за „Ислямска държава" в Сирия, а да дойдат във Франция, в Европа, и да извършат нападения, изтъкна още той.

Франция извърши първите си нападения в Сирия на 27 септември, унищожавайки тренировъчен лагер на „Ислямска държава" до Дейр ез Зор, подчертавайки, че действията са за „самоотбрана".

Според военния министър на страната „Ислямска държава" е „основният враг" на Франция, но припомни, че руските въздушни атаки са насочени към опоненти на сирийския президент Башар Асад, а не към терористичната организация.

Той припомни, че Асад, който според него е убил 250 хиляди сирийци, не може да бъде част от политическия процес в Сирия.

Междувременно бойци от „Ислямска държава" са превзели няколко сирийски села до Алепо, които са под контрола на бунтовници, разкриха от Сирийския център за наблюдение на човешките права.

Според центъра това е най-голямата победа в района от края на август, тъй като „Ислямска държава" сега е на 2 километра от контролирана от правителството индустриална зона в северната част на Алепо - най-големият град в Северна Сирия.

От Сирийския център за наблюдение на човешките права обявиха, че само 10% от руските въздушни атаки са били насочени към „Ислямска държава".