Франция ще засили подкрепата си за Украйна. Това заяви външният министър Жан-Ив льо Дриан след правителствена кризисна среща, свикана от президента Еманюел Макрон, съобщава "Ройтерс".

Очаква се френският държавен глава да се обърне към нацията по-късно днес.

Льо Дриан увери, че Франция ще задълбочи подкрепата си за Украйна "по всеки възможен начин", без допълнително да уточнява дали това може да включва военни средства или не.

"Този избор на война е брутално погазване на международното право. Той ще има незабавни и масивни последствия и висока цена", предупреди той.

Тази нощ руският президент обяви започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас".

НАТО активира отбранителни планове, мести войски

НАТО активира отбранителни планове, мести войски

Столтенберг напомни за член 5 от Договора

Впоследствие украинският президент Володимир Зеленски обяви, че въвежда военно положение в цяла Украйна. Той настоя светът да застави Русия да спазва мира.

От Белия дом излязоха с изявление, в което се посочва, че Путин е избрал преднамерена война, която ще доведе до катастрофални загуби на живот и човешки страдания.

Германският канцлер Олаф Шолц определи настоящите събития като "ужасен ден за Украйна и мрачен ден за Европа".

От своя страна ООН пък призова руския президент да изтегли войските си от Украйна в името на човечеството, а британският премиер Борис Джонсън упрекна Путин, че е избрал пътя на кръвопролитието и унищожението със започването на непредизвикана атака срещу Украйна.

Западът удря Русия с безпрецедентни санкции заради Украйна

Западът удря Русия с безпрецедентни санкции заради Украйна

Ще накажем това ужасяващо решение, обещава Лондон

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен също увери, че ЕС ще държи Москва отговорна за "неоправданата" й атака срещу Украйна.

НАТО обяви, че ще активира своите отбранителни планове, които ще включват преместване на войски в Източна Европа.

От своя страна, Китай призова всички страни, замесени в конфликта в Украйна, да проявят сдържаност и отказа да нарече "инвазия" руските действия спрямо Украйна.

По-късно беларуският президент Александър Лукашенко заяви, че е съгласен с позицията на Китай относно ситуацията в Украйна и че все още може да бъде предотвратен пълномащабен конфликт.