Кабинетът на Еманюел Макрон потъмни синия цвят на френските знамена около Елисейския дворец, за да приведе трикольора в съответствие с вида му след Френската революция. Промяната е станала през юли миналата година, но изглежда никой не е забелязал досега, пише "Гардиън".

Военноморският флот на Франция се придържа към тъмносиньото още от XVIII век, когато флагът се превръща в символ на революцията. През 70-те години на миналия век френската държава въвежда по-светъл нюанс на синьото на своите знамена.

Последната промяна на цвета е била окуражена от военни съветници на Макрон. Според тях тъмносиньото било "по-елегантно", но и също така възстановявало връзката със символа на Френската революция.

Някои обаче спекулират с различна теория - че по-тъмният нюанс, който сега се различава значително от синьото на знамето на Европейския съюз, сигнализира за разрив между Франция и Европа.

Човекът, който ще предизвика Макрон на изборите във Франция

Човекът, който ще предизвика Макрон на изборите във Франция

Ерик Земур трупа популярност с противоречиви позиции

Флагът на ЕС е в синьо, цвят, който се свързва с Дева Мария. Френското знаме, което редовно се поставя до това на ЕС, е променено в съответствие с него през 70-те години на ХХ век, когато в Елисейския дворец е покойният Валери Жискар д'Естен, убеден привърженик на блока. Тогава е решено цветът на френското знаме да се изсветли по естетически причини, за да се избегне сблъсък на сините нюанси.

Съветници на Макрон обаче отрекоха най-новата промяна да "опонира" на синьото на европейския флаг.

"Няма "синя война", това са безсмислици", отсякоха те.

Макрон с реч за COVID-19 и своята програма за икономически реформи

Макрон с реч за COVID-19 и своята програма за икономически реформи

Ще говори във вторник