Франция е разработила и започва да прилага редица мерки, за да осигури развитието и прилагането на технологиите за изкуствен интелект (ИИ) във военната сфера, коментира министърът на отбраната Флоренс Парли пред долната камара на парламента, цитирана от ТАСС.

"Би било неприемливо да сме ситуация, в която само няколко големи сили правят огромни инвестиции в областта на ИИ. Това би означавало да се нарушат оперативните възможности на френските въоръжени сили. Ето защо френският закон за военната програма предвижда инвестиции в размер на 100 млн. евро годишно в тези технологии", обяснява министърът.

Тя допълва, че понастоящем френската армия "активно привлича научни лаборатории, предприятия и фирми, за да създаде система за изкуствен интелект, която е мощна и устойчива, надеждна, консумира малко енергия и й позволява да изпълнява изключително важни задачи във враждебна среда". 

Пентагонът въвежда изкуствен интелект за контрол на оръжейни системи

Пентагонът въвежда изкуствен интелект за контрол на оръжейни системи

Денят на страшния съд?

Министърът отбелязва, че "Франция има нужда таланти и в тази връзка въоръжените сили възнамеряват да привлекат 200 специалисти до 2023 г., за да осигурят използването на ИИ във всички необходими области - на бойното поле, в армейските финансови служби, в роботиката, в областта на прогнозирането на развитието на ситуацията."

"Франция трябва да се възползва от всички възможности, предоставени от технологията на изкуствения интелект. Ясно е, че това ще осигури голям коз за дейността на въоръжените сили на страната, както и за разузнавателните й служби", обяснява Парли.

В речта си, военният министър обръща голямо внимание на етиката при използването на технологии за изкуствен интелект.

Германия зове за европейско сътрудничество в изкуствения интелект

Германия зове за европейско сътрудничество в изкуствения интелект

За да затвори пропастта с лидерите Китай и САЩ

"Ясно е, че във всеки момент и във всяка ситуация командните функции по отношение на такива системи трябва да се намират в човек. Трябва да може да се упражнява необходимото ниво на контрол, тъй като става въпрос за етични закони, правни норми и спазване на разпоредбите на международното право", коментира тя.

Военният министър допълва, че за да се "гарантира спазването на тези стандарти по време на целия процес, т.е. от фазите на разработване на концепции за ИИ до реално приложение на място", тя решава да създаде министерска комисия по етика за използване на ИИ в сферата на отбраната.

"Това ще позволи на Франция да стане първата военна сила в света с такава постоянна аналитична структура, която се занимава с етиката на използването на нови технологии в отбранителния сектор", обяснява Флоренс Парли.

САЩ, Русия и Великобритания против забрана на роботите убийци

САЩ, Русия и Великобритания против забрана на роботите убийци

Няколко държави се опитват да осуетят планове за формулиране и налагане на превантивна международна забрана