Ако промените в Конституцията не бъдат приети до края на годината, РСМ няма да премине към следващия етап по пътя на членството на страната в ЕС. Това заяви френският посланик в РСМ Сирил Баумгартнер, цитиран от БГНЕС.

Рискуваме блокада в момент на засилена политика на разширяване, когато освен Северна Македония интерес проявяват и други държави кандидатки. Това е причината, поради която имате толкова много министри и правителствени служители, които дойдоха на посещение през 2022 и 2023 г., за да предадат това послание. Налице е европейски импулс и той не бива да бъде пропускан, поясни френският посланик.

По думите му договореното и прието решение се подкрепя от всички в Европа, от европейските институции, от всички държави - членки на ЕС, и представлява най-доброто възможно решение. Той бе категоричен, че няма място за налагане на нови условия.

Баумгартнер определи като неоснователни опасенията, че реформата ще застраши македонския език и македонаската идентичност. Няма повод за притеснение. Що се отнася до езика, формулата, която беше договорена, е много ясна и признава македонския език без никакви забележки или уговорки, уточни посланика.

Парламентарна комисия в РСМ одобри вписването на българите в Конституцията

Парламентарна комисия в РСМ одобри вписването на българите в Конституцията

Решението беше взето с 10 гласа "за" срещу 7 "против"