Френският президент Еманюел Макрон вложил особен смисъл в ръкостискането си с американския президент Доналд Тръмп при срещата на върха на НАТО на 25 май. За това разказа самият той в интервю, публикувано в събота в седмичния вестник Journal du Dimanche, пише ТАСС.

"Моето ръкостискане с него (Тръмп) не беше невинно. То не е алфата и омегата на политиката, но е момент на истина. Необходимо бе да се покаже, какво че то бе достатъчно да се правят отстъпки, дори символични", цитира изданието Макрон.

Европейският тур на Доналд Тръмп разтърсил евролидерите

Европейският тур на Доналд Тръмп разтърсил евролидерите

Хапва шоколад, пренебрегвайки протокола

Политикът се подготвя да бъде твърд със своите колеги, както според него, това е единствения начин да заеме необходимото положение в техния кръг. "Не вярвам в дипломацията на публичните пререкания, а само в двустранните преговори. Няма да дам начало, само така мога да ги проявя себеуважение", заяви той.

По-рано говорителят на американската администрация Шон Спайсер заяви, че след лична беседа в Брюксел по време на срещата на върха на НАТО между Тръмп и Макрон са установени добри отношения.

Макрон разказа за особения смисъл на ръкостискане с Тръмп по време на срещата на НАТО.

Ръкостискането и усмивката им бе описана от журналистите на мястото като "избелване на кокалчетата" и "опъване на лицето" - толкова свирепи, че Тръмп беше принуден да отстъпи, написаха репортерите.