Европейският тур на Доналд Тръмп остави евролидерите странно разтърсени, пише "Гардиън".

Той "чупи" ръце, избутва рамена и прави пози. Хапва шоколад, пренебрегвайки протокола и също така прави словоизлияния. Той отрича нещата, които е казал, а след това казва неща, които разкриват, че не разбира.

Може да мине без апокалиптична злополука, но първата трансатлантическа визита на Тръмп като американски президент оставя европейските лидери сериозно разтърсени.

Първо, имаше битки с езика на тялото. Добре известни са усилията на Тръмп да доминира по време на контактите с мъже със здраво ръкостискане, често придружено от усукване на ръката: известна жертва на "прийома" на Тръмп беше японският премиер Шиндзо Абе, който оцеля по време на 19-секундно ръкостискане през февруари.

В Брюксел в четвъртък на срещата на лидерите от ЕС и НАТО американският лидер беше "надцакан" от френския президент Еманюел Макрон, чиято усмивка и стискане - журналистите на мястото описват като "избелване на кокалчетата" и "опъване на лицето", бяха толкова свирепи, че Тръмп беше принуден да отстъпи.

Повторението на "мача" се случи в централата на НАТО след обяда, когато Макрон прегърна германския канцлер Ангела Меркел и се ръкува с няколко други държавни глави преди най-накрая да се обърне към Тръмп, който издърпа ръката на френския лидер.

Меркел, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и други отговориха с открит смях.

Европейците изглеждаха дори по-поразени, когато Тръмп изблъска премиера на Черна гора Душко Маркович, за да излезе на преден план за общата снимка.

Освен езика на тялото, Тръмп не пропусна да покаже и недипломатическите си ораторски умения. По време на освещаването на новата централа на НАТО той открито обвини 23 от 28-те държави членки, че не си плащат достатъчно.

Белгийският всекидневник "Соар" разкрива, че докато американският лидер ядял "много" от "най-добрия" шоколад, той разкрил на премиера на Белгия Шарл Мишел, че честите му критики по адрес на ЕС са предимно заради личния му опит като бизнесмен на Стария континент.

Германците са много лоши, ще спрем продажбите на германски коли в САЩ, изригна Тръмп

Германците са много лоши, ще спрем продажбите на германски коли в САЩ, изригна Тръмп

"Вижте милионите коли, които продават в САЩ. Ужасно"

"Всеки път, когато говори за държава, той си спомня неща, които е правил", каза източник пред изданието. "Шотландия? Той каза, че е открил клуб. Ирландия. Той разкри, че му е отнело две години и половина, за да получи лиценз и това не му дава много добра представа за ЕС", добави представителят.

Освен информацията, че американският лидер е казал пред представители на ЕС, че германците са "лоши, много лоши" в търговията , "Зюддойче цайтунг" пише, че Тръмп и екипът му са шокирали европейците с пренебрегването на търговската политика на съюза. Те са заявили, че САЩ имат различни търговски сделки с Германия и Белгия.

И американският лидер най-малко веднъж се отричал от думите си. Френски източник заяви пред АП, че милиардерът публично описал Марин льо Пен като "най-силния" кандидат на президентските избори във Франция. Но в четвъртък казал пред Макрон, че "ти беше моят човек" на вота.