Г-7 ще създаде специализирани полицейски звена за разследване на трафика на мигранти, като част от усилията за справяне с нелегалната миграция. Това заяви в петък вътрешният министър на Италия Матео Пиантедоси, цитиран от "Ройтерс".

Пиантедоси обяви инициативата в края на тридневната среща на министрите на вътрешните работи от Г-7, която също се фокусира и върху заплахите, произтичащи от кризите в Близкия изток и Украйна.

"Планът за действие предвижда укрепване на разследващия и оперативния капацитет на полицейските сили, включително чрез започване на съвместни действия, каза той пред репортери след разговорите в Мирабела Еклано в Южна Италия. Ние повторихме в един глас, че разбиването на трафикантските картели е приоритет", добави той.

Дясното правителство на италианския премиер Джорджа Мелони, което е ротационен председател на Г-7 за 2024 г., потърси сътрудничество с Европейския съюз (ЕС) и африканските правителства за справяне с каналджиите.

Франция и Италия обединяват усилия срещу нелегалната миграция

Франция и Италия обединяват усилия срещу нелегалната миграция

Позициите на Париж се втвърдяват при новото правителство

Новият план за действие подчертава необходимостта от по-тясно сътрудничество между държавите от Г-7 и със страните на произход и транзит на незаконните миграционни потоци.

Членовете на Г-7 трябва да създадат "правоприлагащи звена, специализирани в престъпления и разследвания в областта на контрабандата на мигранти и трафика на хора", ако те все още не съществуват, казаха те в съвместно изявление.

Миналата година Мелони подписа споразумение с Албания за изграждане на приемни лагери там, за да възпре мигрантите да се впуснат в опасното морско пътуване до Италия.

Пиантедоси каза, че лагерите ще започнат да функционират през следващите седмици, като добави, че италианската инициатива в Албания е сред темите, обсъдени на срещата на министрите от Г-7.

"Това е решение, което всички гледат с голям интерес", каза той.

Г-7 включва САЩ, Япония, Германия, Великобритания, Франция, Италия и Канада.

Италия готви обвинения за смъртта на 94 мигранти край Калабрия през 2023 година

Италия готви обвинения за смъртта на 94 мигранти край Калабрия през 2023 година

Матео Салвини критикува действията на прокурорите

Припомняме, че министрите на вътрешните работи на Франция и Италия подписаха декларация за обмен на информация, свързана с трафика на мигранти, съобщи в петък френското вътрешно министерство.

Инициативата ще бъде базирана на подобно споразумение между Франция и Великобритания, стартирано през 2020 г. в северната част на Франция с цел предотвратяване на опити за преминаване на Ламанша към Обединеното кралство.

Новият френски вътрешен министър Бруно Ретайо, политик от консервативната партия "Републиканци", заяви, че за него е приоритет да затегне законите за имиграцията. Това е в съответствие с изказванията на премиера на Франция, който подчерта необходимостта от по-добър контрол на границите на страната.

През ноември 2022 г. напрежението между Франция и Италия се засили, след като Италия отказа да позволи на кораб с мигранти на борда да акостира в нейно пристанище, принуждавайки кораба да се насочи към южна Франция. Двете страни споделят 500 км сухопътна граница, главно преминаваща през Алпите, и са част от Шенгенското пространство, което позволява свободно преминаване на границите без контрол, макар че отговорността за търсещите убежище остава на страната, в която са пристигнали първоначално.

ЕК дава срок до декември на страните членки да изготвят план за изпълнение на Пакта за миграция

ЕК дава срок до декември на страните членки да изготвят план за изпълнение на Пакта за миграция

Те могат да разчитат на подкрепа от Брюксел при разработването на националните планове