Американският президент Джордж Буш и европейските лидери от Г-8 призоваха Израел да прояви сдържаност във връзка с кампанията в Ливан.

Нашето послание към Израел е: Защитете се. Но при това бъдете внимателни за последствията. И така ние призовахме за сдържаност, заяви американският президент.

Преди началото на първата работна сесия на срещата на върха на Г-8 лидерите изразиха увереност, че ще достигнат до обща позиция, която призовава за примирие въпреки различията относно прекия отговорник за конфликта, предаде АП.

По-рано британският премиер Тони Блеър посочи, че в основата на конфликта стоят екстремисти, подкрепени от Иран и Сирия.

От началото на срещата на върха Буш неведнъж подчерта, че Израел има право да се защити.

Това бе подчертано и от държавния секретар на САЩ Кондолиза Райс.

Въпреки че всички лидери от Г-8 осъдиха нападението на Хизбула на израелска теритоия и отвличането на двама израелски войници, в позициите на страните се откроиха различия.

Франция заяви, че отговорът на Израел е прекомерен, а руският президент Владимир Путин призова за премерено изполване на сила.

Има голяма загриженост за цивилните жертви от всички страни, заяви Кодолиза Райс.
И мисля, че всеки тук e забелязал, че екстремистите, които нападат не просто Израел, а самите основи на мира, трябва да бъдат спрени, каза още Райс.

Държавният секретар обаче подчерта необходимостта от търсене на начин за трайно прекратяване на насилието, предаде Ройтерс, и че поисканото от ливанския премиер Фуад Синиора примирие няма отношение към причините в основата на конфликта.

Припомняме, Съветът за сигурност на ООН не излезе с резолюция за прекратяване на ударите в Ливан, за каквато настояха ливанските власти. Страните в Съвета не можаха да постигнат съгласие, а САЩ отказаха да подкрепят подобна резолюция.