Германският външен министър Зигмар Габриел обяви, че не всички страни членки на НАТО трябва да изпълнят суровата цел за военни разходи в размер на 2 на сто от брутния вътрешен продукт, съобщава "Ройтерс".

"Имам опасения, че политици правят публични обещания, които те няма да могат да изпълнят по-късно", изтъкнал Габриел по време държавно посещение в Естония, допълвайки: "Няма твърда и неоспорима 2-процентна цел, а по-скоро... ние трябва да се движим в тази посока."

Въпросът за военните разходи заплашва да вбие клин между основните партии в германското коалиционно правителство, което е разделено по въпроса колко трябва да харчи страната за отбрана в навечерието на федералните избори през есента.

Канцлерът Ангела Меркел и военният министър Урсула фон дер Лайен, и двете част от Християндемократическия съюз, подкрепят увеличаване на военните разходи - понастоящем в размер на 1,2% от БВП на Германия - за да бъде изпълнена препоръчаната цел от НАТО. Габриел, който е социалдемократ, преди това беше предупредил, че изключителен акцент върху военните разходи може да отприщи нова надпревара във въоръжаването.

Европейските страни са поставени под натиск от администрацията на американския президент Доналд Тръмп да поемат по-голяма тежест относно сигурността си. В речта си пред Конгреса по-рано днес Тръмп заяви, че "нашите партньори трябва да изпълнят финансовите си задължения".

Тръмп: Започва нова глава в американската история
Обновена

Тръмп: Започва нова глава в американската история

В първата си реч пред конгреса...

За да изпълни Германия целта на НАТО за размера на военните разходи, нейният военен бюджет трябва да скочи от 37 млрд. евро до повече от 60 млрд. евро.