Гърция планира да започне ваксинирането срещу COVID-19 с препарата на Johnson&Johnson на 5 май, след като европейският регулаторен орган (ЕМА) подкрепи неговата употреба, съобщиха в сряда здравните власти, цитирани от "Ройтерс".

"Очакваме решението им в петък и след това решението от националния ни комитет за ваксинациите през следващите дни. Ваксинациите ще започнат на 5 май", каза Мариос Темистоклеус, отговарящ за ваксинациите в страната. Очакваше се Гърция да започне ваксинации J&J в понеделник, преди да се появят съобщения за много редки нарушения на съсирването на кръвта, свързани с ваксината. "Ваксините са решението на тази огромна здравна криза, това е начинът да си върнем живота", каза здравният министър Василис Кикилиас.

Гърция прилага ваксината на AstraZeneca само при хора на възраст над 30 г.

Гърция прилага ваксината на AstraZeneca само при хора на възраст над 30 г.

Рискът от сериозно заболяване и смърт от коронавируса е много по-голям от риска от възможна тромбоза

Гърция планира да ваксинира 2,5 милиона души през май и 4 милиона до юни, каза министърът. За да се ускори процесът, ваксинациите ще се правят и през уикендите и ще се предлагат и в частни клиники. Властите ще отворят платформата за ваксинации за лицата на възраст от 30 до 39 години на 27 април за имунизации с ваксината AstraZeneca. 

Припомняме, че вчера стана ясно, че Комисията по безопасност към Европейската агенция по лекарствата (EMA) е стигнала до заключението, че към информацията за COVID-19 ваксината на американската компания Johnson & Johnson ("Янсен") трябва да се добави предупреждение за необичайни съсиреци с ниско съдържание на тромбоцити.

Комисията също така е заключила, че тези събития трябва да бъдат посочени като много редки странични ефекти на ваксината.

Гърция открива туристическия сезон на 15 май

Гърция открива туристическия сезон на 15 май

Ваксините, самотестването и по-доброто метеорологично време

Комисията към ЕМА подчертава значението на бързото специализирано медицинско лечение. Като разпознават признаците на образуване на съсиреци и ниско ниво на тромбоцити и ги лекуват рано, здравните специалисти могат да помогнат на засегнатите при тяхното възстановяване и да избегнат усложнения. Тромбозата в комбинация с тромбоцитопения изисква специализирано клинично лечение.